Ruski brod pucao na britanski razarač

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice HMS Defender nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru, a ruski mlazni avion bacio je bombe na njegovu putanju, prenela je agencija Interfaks cirajući rusko ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo navodi da je Defender brzo napustio ruske vode. Incident se dogodio u severozapadnom delu Crnog mora.

„Razarač URO ‘Defender’ britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, piše u saopštenju.

„Razarač je upozoren da će biti upotrebljeno oružje ako pređe granicu Rusije. Nisu reagovali na upozorenje“, navodi se.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08. Potom je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača, navodi Sputnjik.

Ministarstvo je saopštilo da je ruski bombarder bacio četiri bombe sa eksplozivnom fragmentacijom kao upozorenje na put na kojem je bio britanski razarač.

Incidenti koji uključuju avione ili brodove nisu neuobičajeni na ruskim granicama, posebno tokom pojačanih tenzija sa Zapadom, ali retko rezultiraju otvorenom vatrom.

Kraljevska mornarica saopštila je ranije u junu da se HMS Defender odvojio od svoje udarne grupe koja je sprovodila NATO operacije u Sredozemnom moru, kako bi izvela sopstveni skup misija u Crnom moru.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je rusko ispaljivanje hitaca upozorenja pokazalo agresivnu i provokativnu politiku koja je predstavljala pretnju Ukrajini i njenim saveznicima.

„Jasan dokaz položaja Ukrajine: Ruske agresivne i provokativne akcije u Crnom i Azovskom moru, njena okupacija i militarizacija Krima predstavljaju trajnu pretnju za Ukrajinu i saveznike“,rekao je Tviteru.

„Potreban nam je novi kvalitet saradnje između saveznika Ukrajine i NATO-a u Crnom moru“, prenosi Gardijan.

Britanski vojni ataše pozvan u Ministarstvo odbrane zbog incidenta

Povodom ovog incidenta vojni ataše ambasade Velike Britanije u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, prenose ruski mediji.

Podsećamo, dva ratna broda NATO-a naoružana navođenim raketama uplovila su 14. juna u vode Crnog mora, a reč je o razaraču „Difender“ britanske mornarice i fregati „Everton“ holandske.

Go to TOP