SRB-BIH-HR

Rusija šalje značajnu pomoć Turskoj, 11 vojnih aviona gasi šumske požare

Avion Ruske Federacije Ilyushin 76 koji koristi Ruska služba za vanredne situacije sletio je u Antaliju gdje će učestvovati u gašenju velikih šumskih požara u Turskoj, prenosi TASS.

Nedugo nakon slijetanja, posada aviona je prešla “na posao” te avion već nekoliko sati gasi požare u Antaliji i Manavgatu.

“Avion Il-76 sletio je na aerodrom u Antaliji i učestvovat će u gašenju požara u Turskoj”, saopćeno je za TASS iz ruske službe za vanredne situacije.

Tri letjelice Beriev već se nekoliko dana nalaze u Turskoj gdje zajedno s turskim vatrogascima učestvuju u gašenju požara koji od srijede haraju južnim dijelovima ove države.

Turske vlasti su se obratile Rusiji za pomoć u gašenju požara naročito u blizini turističkih naselja. Rusija je pozitivno odgovorila na zahtjeve Turske te su trenutno na ovom dijelu aktivne letjelice Ruske službe za vanredne situacije, ali i Ministarstva odbrane ove zemlje.

“Vlasti Republike Turske obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pružanje pomoći u gašenju šumskih požara koji bjesne u blizini naseljenih područja i turističkih zona u kojima se nalazi i veliki broj ruskih državljana. Dogovorili smo intervenciju u kojoj će učestvovati kombinovano timovi Ministarstva odbrane Rusije i Službe za vanredne situacije te će ukupno 11 aviona biti poslano u Tursku”, saopćeno je iz Kremlja.