Rapidna vakcinacija prvi prioritet nove iranske vlade

Novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi obećao je u utorak da će njegova vlada započeti s rapidnom vakcinacijom protiv COVID-19 kako bi ponovo pokrenula ekonomiju u epicentru pandemije na Bliskom istoku.

  • Najbrža opća vakcinacija bit će među najhitnijim programima od prvog dana ove vlade – izjavio je Raisi u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.
  • Vakcine domaće proizvodnje, i ukoliko budu neophodne, one proizvedene u inostranstvu, bit će nabavljene brzo kako bi ljudi osjetili olakšanje i ekonomija bi procvijetala – izjavio je Raisi u govoru u svetom šiitskom gradu Mashhadu u sjeveroistočnom Iranu.

    Vlada odlazećeg predsjednika Hassana Rouhanija suočavala se s kritikama zbog sporog tempa vakcinacije, za koje su zvaničnici okrivili američke sankcije koje ometaju napore na kupovini stranih vakcina i dovode do odgoda isporuka.

    Iran će se usmjeriti na korištenje tri vakcine protiv COVID-19 lokalne proizvodnje, ruključujući i rusku vakcinu Sputnik V i vakcinu zajednički proizvedenu s Kubom, saopćio je trenutni portparol vlade Ali Raibei tokom dana. Raisijeva vlada preuzima dužnost početkom augusta, prenosi Reuters.
Go to TOP