Radman: I od Srbije očekujemo priznanje genocida u Srebrenici

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsetio je, uoči Međuvladine konferencije sa EU, na to šta se očekuje od Srbije.

To je sve jačanje dobrosusjedskih odnosa, kako sa zemljama koje su članice EU, tako i sa onima koje nisu. Kroz sva ta načela će se pratiti ostvarivanje napretka Srbije prema članstvu u EU, naveo je Grlić Radman.

  • Kada je u pitanju Srbija, tu moramo, tražimo zapravo od Srbije jasne odgovore, prije svega suštinski i održivi napredak, u naravno, u temeljnim područjima, drugo zaista politička volja za ispunjavanjem svih onih kriterija i reformi, i treće jasno nedvosmislena posvećenost evropskim integracijama, u tom smislu gledamo ta područja, prije svega vladavina prava i temeljna prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločinaca i zločina – istakao je.

Grlić Radman je istakao i da se od Srbije očekuje priznanje genocida u Srebrenici.

  • Također, naravno što nije bitno toliko za EU, ali jeste zapravo za kompletnu integraciju je i saradnja sa Sudom u Hagu, što ćemo posebno istaći, priznanje genocida u Srebrenici, zato smo i pozdravili Crnu Goru i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to očekujemo i od srpske strane, to je sve jačanje dobrosusjedskih odnosa, kako sa zemljama koje su članice EU, tako i sa onima koje nisu. Kroz sva ta načela će se pratiti ostvarivanje napretka Srbije prema članstvu u EU – naveo je Grlić Radman.
Go to TOP