SRB-BIH-HR

Pripadnik Vojske Crne Gore učestvovao u planiranju likvidacije glavnog tužioca

Pripadnik Vojske Crne Gore A. S. uhapšen je i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je postao dio grupe Stefana Đukića i Emila Tuzovića, kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pišu Vijesti.me.

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije da SDT sprovodi istragu protiv više lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, a protiv dva organizatora i za teška ubistva i davanje mita.

Otkrivao borbeno stanje
Turković je rekao da su tokom istrage pokrenute protiv grupe Đukića i Emila došli do dokaza da su članovi te kriminalne grupe postali i vojnik A.S. i još jedna osoba B. P.

Turković je rekao da je taj pripadnik vojske pratio kretanje Milivoja Katnića i organizatorima grupe proslijeđivao informacije.

Specijalni tužioci sumnjaju i da je taj član kriminalne grupe odavao informacije o borbenom stanju VCG, ali i objašnjavao kako se prilikom povrataka iz misija može prenijeti oružje jakog ubojnog sredstva.

Sumnjiče ga i da je ostalim članovima grupe davao oružje i da je nabavljao drogu za kriminalne grupe.

-Postupajući po nalozima organizatora kriminalne organizacije B.P. je nabavljao i predavao drugim članovima tog klana oružje, pronalazio stanove u kojima su oružje čuvali – rekao je Turković.

A.S. je, sumnjaju tužioci, iz kasarne krao eksploziv i predavao ga članovima kriminalne grupe.

Otkriveni štekovi
On je istakao da se u toj istrazi oslanjaju na materijalne dokaze, da analiziraju komunikaciju, da su pretresli brojne lokacije koje su koristili članovi te kriminalne grupe.

U jednom “štek stanu” koje su članovi te kriminalne grupe iznajmili od građanina A. A. policija je pronašla više oružja, eksploziva, dva kalašnjikova, minu rasprskavajućeg usmjerenog dejstva (MRUD) napunjen sa 900 grama petrita, motocikl i eksploziv „amoneks“.

Turković je objasnio da je pretresom stana A.S. pronađeno više naoružanja, silikonska maska, municija i kokain.

Ta grupa planirala je ubistvo GST Mlivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih funkcionera, i napad na sutkinju Biljanu Uskoković.

-Ova kriminalna organizacija imala je za cilj lišenje života policijskih funkcionera Zorana Lazovića i Ivana Đokovića. Jedan dio okrivljenih koji su obuhvaćeni ovim postupkom su u bjekstvu, preduzimaju se radnje na njihovom lociranju – rekao je on.

GST Milivoje Katnić rekao je da su od početka godine postigli sjajne rezultate.