Premijer Kurti na otvaranju “DokuFest-a” u Prizrenu

Sinoć je počelo 20. izdanje prizrenskog Dokufest filmskog festivala, na kojem je prisustvovao premijer Aljbin Kurti zajedno sa zamjenicom Donikom Gërvalla i ministrom Vitiom. Prisutna i bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, dok je ove goste dočekao domaćin Mytaher Haskuka.

Potonji je rekao kako će općina pružiti stalnu podršku festivalu koji već svake godine okuplja ljubitelje filma sa svih strana, prenosi Kosova.info.

„Duh koji ovaj festival donosi u Prizren je neopisiv. Desetine hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta, dokumentarnih filmova, filmova, debata, majstorskih kurseva i muzičkih predstava. Oni će u Prizrenu vladati od danas do 14. avgusta! Zahvaljujem se svim organizatorima Dokufesta, koji su Prizren stavili na kulturnu mapu regiona, ali i Evrope, čineći tako veoma vrednu promociju za Prizren, ali i za Kosovo. Kao opština Prizren, mi ćemo biti stalne pristalice ovog festivala”, kaže se u poruci na Facebook-u napisao je Haskuka.

Umjetnički direktor festivala Veton Nurkollari, o sadržaju koji očekuje posjetioce narednih par dana na Dokufest-u.

“Planirana je projekcija 240 filmova s ​​raznim popratnim programima, kao što su predavanja, tribine, radionice i muzičke izvedbe. Bit će dosta projekcija filmova iz cijelog svijeta. Također, na kraju festivala bit će osam takmičarskih kategorija.

Između ostalih bit će projekcije filma “Pa vend”, Samira Karahode. “Idi, idi na Kosovo”, film o glumcu Bajrušu Mjakuu, zajedno sa mnogim drugima iz Albanije, Kosova, dijaspore, kao i veliki broj međunarodnih filmova.

20. izdanje, kako je najavljeno kroz video zapis od 6 minuta i 22 sekunde, okupljanje je za proslavu rođendana “DokuFesta”. Festival koji se okupio sa godinama ljubitelja filma, ali ne samo. Kao što su volonteri “DokuFesta” pokazali u uvodnom videu: Tu su granice razbijene, vide se laži, istine, obmane, protesti, ratovi, uspjesi i snovi. Ovogodišnja avantura podsjeća na 20 godina i otvara novo poglavlje. Poglavlje koje treba istražiti narednih dana, jer će izdanje koje je počelo u petak navečer trajati do 14. avgusta.

“Vještice Orijenta”, u režiji Francuskinje Julien Faraut, otvorile su ovogodišnje izdanje “DokuFesta”. U roku od 100 minuta od filma, koji je dio posebnog programa “Pogled iz svijeta”, otkriva se priča o japanskim odbojkašicama, poznatim kao “Vještice Orijenta”. /Kosova.info

Go to TOP