SRB-BIH-HR

Predsjednica Vjosa Osmani: Nezavisnost Kosova je nepovratan proces

Kosovu je potrebna stalna podrška Turske da bi steklo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, rekla je predsjednica Vjosa Osmani-Sadriu.

  • I dalje će nam trebati podrška Turske u sticanju većeg priznanja i trebat će nam i dalje podrška za članstvo u međunarodnim organizacijama. Bićemo u kontaktu s turskim institucijama kako bismo bili sigurni da će svaki pojedinačni napor koji poduzmemo na međunarodnom planu dobiti snažnu podršku Turske – ne samo njihovu podršku putem glasanja, već i njihov glas koji će lobirati u korist priznavanja i članstva Kosova – rekla je u razgovoru za Anadoliju na marginama trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj.

Istakla je da je to izuzetno važno i za dugogodišnji mir i stabilnost u regiji.

Odnosi između Turske i Kosova snažni
Odnosi između Kosova i Turske su snažni, zahvaljujući dinamičnom turskom stanovništvu na Kosovu i kosovskoj zajednici u Turskoj, rekla je.

Prema njenom mišljenju, te zajednice trebale bi i dalje biti most između dviju nacija. Na sastanku s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom predsjednica Kosova je razgovarala o brojnim područjima saradnje, od trgovine do zdravstva i odbrane.

Poručila je da je Kosovo odlično mjesto za investiranje sa mladom populacijom “koja govori mnogo jezika i vrlo je tehnološki osviještena.”

Kako je kazala, 80 posto kosovske proizvodnje u IT sektoru izvozi se u Sjedinjene Američke Države,

  • To je područje u kojem bismo se definitivno mogli više razvijati, ali postoji toliko mnogo područja u kojima bi turske kompanije bile ne samo dobrodošle u smislu politike, već i dobrodošle u pogledu pravnih instrumenata koje pružamo – dodala je.

Predsjednica Osmani je kazala da je održala vrlo plodonosne sastanke na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, dodajući da je proces priznavanja Kosova kao nezavisne države “put koji se suočava sa dosta izazova i prepreka, zbog napora Srbije i Rusije da zaustave ovaj proces.”

Dijalog nije o statusu Kosova

  • Ali dozvolite mi da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti naš put naprijed za više priznanja i više članstva. Ponekad nam treba više vremena, ali i dalje se krećemo naprijed – dodala je.

Predsjednica je rekla da je Kosovo do sada priznalo preko 100 država širom svijeta i da nastavljaju napore na povećanju tog broja.

  • Budući da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, praktično nema razloga da bilo koja država oklijeva da prizna Kosovo – rekla je predsjednica Osmani.

U pitanju tekućih razgovora sa Srbijom, Osmani-Sadriu je rekla da dijalog između dvije zemlje “nije o statusu Kosova. Status Kosova je jednom zauvijek riješen 17. februara 2008. godine.”

  • Dijalog govori o dva susjeda koji žive rame uz rame, uklanjanju barijera u trgovini, razgovorima o nestalim osobama tokom rata i razgovorima o drugim pitanjima koja su u korist dva naroda, a koja predstavljamo ravnopravno kao dvije suverene države. Nikada nećemo prihvatiti da nezavisnost Kosova bude na tom stolu, niti njegove granice – rekla je predsjednica Osmani , dodajući da bi ponovno pokretanje ovih pitanja samo destabiliziralo čitav region.

Shfaq më shumë
//benoopto.com/4/3473483