SRB-BIH-HR

Pravno tumačenje slučaja Novaka Đukića: U zatvor mora ići i uz nalaz da je “psihički bolestan”

Viši sud u Beogradu ponovo je donio naredbu za vještačenje procesne sposobnosti osuđenika za masakr na Kapiji u Tuzli Novaka Đukića, koji se godinama nalazi izvan rešetaka. No, pravna struka kaže da on mora u zatvor čak i uz nalaz da je “psihički bolestan”.

Ratni komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić prošle godine dobio je “opravdanje” za nepojavljivanje pred Višim sudom u Beogradu, shodno izvještaju stručne medicinske komisije te pravosudne institucije.

Prema tadašnjem vještačenju on nije bio “sposoban da se pojavi pred Višim sudom u Beogradu, zbog svojih psihičkih problema”. Ovakav nalaz vrijedio je do septembra ove godine, kada je Viši sud u Beogradu donio naredbu za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti za prisustvo ročištima. Kako su naveli iz ove pravosudne institucije, nalaz sudskih vještaka još uvijek im nije dostavljen.

Inače, Viši sud u Beogradu već skoro četiri godine odgađa odluku u predmetu Novaka Đukića, s uporištem da je on u januaru 2018. godine primljen u Kliniku za psihijatriju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, zbog psihičkih problema.

Negativna poruka Srbije

S druge strane, u vjerodostojnost ranijeg nalaza sumnjaju članovi porodica ubijenih na tuzlanskoj Kapiji, dok pravna struka navodi da psihički problemi ne mogu predstavljati prepreku za upućivanje Đukića na izdržavanje zatvorske kazne.

“Ovo što se trenutno dešava u vezi s Đukićem i njegovim novim vještačenjem, očigledno predstavlja poruku Srbije da ga ona ne želi izručiti BiH. Ta poruka je negativna i ona pokazuje da osuđeni za ratne zločine trebaju ostati tamo gdje im je najsigurnije i najkomfornije, a to je za Đukića Beograd. Naime, trenutno ne postoje nikakve smetnje za njegovo izručenje, bez obzira što je on, eventualno, psihički nestabilan, bolestan ili pod zdravstvenim prijetnjama”, kaže za Klix.ba tuzlanski advokat Damir Alić.

Prema Alićevom pojašnjenju, bh. pravosudni sistem podrazumijeva da čak i osobe s najtežim oblicima bolesti mogu i moraju izdržavati kazne zatvora.

“Unutar kazneno-popravnog sistema BiH postoje službe zdravstvene zaštite koje omogućavaju i najtežim bolesnicima da se liječe, uz izdržavanje kazne zatvora. Dakle, Srbija nema nijednog zakonskog osnova za njegovo neupućivanje na izdržavanje zatvorske kazne. Također, postoje protokoli koji su potpisani u posljednjih nekoliko godina između BiH i Srbije i tome svjedoči slučaj Edina Vranja, koji je optužen pred srbijanskim sudom za ratne zločine, a izručen je našoj zemlji”, navodi Alić.

Ovaj stručnjak u oblasti međunarodnog prava navodi da je bh. pravosudni sistem, konkretnije Državno ministarstvo pravde već zatražilo od srbijanskog resornog ministarstva izručenje Đukića našoj zemlji. Međutim, Alić je uvjerenja da se to neće desiti jer ovaj osuđenik ima dvojno državljanstvo.

“On je bukvalno sakriven iza tog dvojnog državljanstva, s tim što se zna da je on primarno državljanin BiH, koji ima kao sekundarno državljanstvo Srbije. Apsolutno ništa se neće desiti i on će vjerovatno tamo ostati te dočekati svoj kraj. Nažalost, to je surova istina”, zaključio je Alić.

Dobro je poznato da je Đukić pred Sudom BiH proglašen krivim za to što je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji. Tada je ubijeno više od 70 osoba, a okvirno 200 je ranjeno.

Februar 2014. je donio njegovo puštanje iz zatvora, nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Od tada je ovaj osuđenik nedostupan bh. pravosuđu, a utočište je pronašao u Beogradu gdje se slobodno kreće ulicama, iako je naša zemlja za njim raspisala potjernicu i zatražila preuzimanje presude izvršenja zatvorske kazne.

Sudski potezi produbljuju rane porodica ubijene mladosti

Peripetije koje nameće susjedna Srbija kroz stavove Višeg suda u Beogradu, samo dodatno produbljuju rane porodica ubijene mladosti na Kapiji. Među njima je i Arif Ahmetašević, čija je kćerka Edina kao 20-godišnjakinja smrtno stradala od granate ispaljene po naredbi Đukića.

“Upoznat sam sa time da je naređeno novo vještačenje Đukićeve sposobnosti, ali porodice ne vjeruju u te nalaze koje vještaci prilažu. Mi sad znamo da će on dobiti istu dijagnozu kao što je bilo i prošle godine. Sve što sud u Beogradu naređuje samo su čiste fraze, tobože da oni nešto rade, a ustvari ništa ne poduzimaju da on bude iza rešetaka za ubistvo naše djece jer ima presudu za to”, kaže nam Ahmetašević.

I Ahmetašević sve manje ima vjere u to da će se osuđeni ratni zločinac Novak Đukić naći iza rešetaka.

“Siti smo više laži koje se plasiraju iz Beograda, ali ovdje je i odgovornost BiH jer on nije trebao biti pušten iz zatvora nakon što mu je preinačena kazna. Da je ostao samo deset dana duže iza rešetaka, sada se ne bi odvijala ovakva priča”, zaključio je Ahmetašević.

Shfaq më shumë