SRB-BIH-HR

Poslije više od 30 godina Japanske kopnene trupe održavaju prve vojne manevre

Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju prve vojne manevre poslije više od 30 godina.

Kopnene snage izvode veliku vježbu širom države kako bi pripremile trupe za potencijalni sukob, a od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letjelica učestvuje u različitim vježbama operativne spremnosti, piše CNN.

Posljednjih godina, indo-pacifički region postao je žarište napetosti, a zvaničnici GSDF-a kažu da je sigurnosno okruženje oko Japana najgore od kraja Drugog svjetskog rata.

Ova kopnena vježba samoodbrane zaista je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, sposobnosti odvraćanja i odgovora – rekao je pukovnik Noriko Jokota (Yokota), glasnogovornik GSDF-a.

  • Svaka jedinica izvodi vježbu s osvrtom na ono što je potrebno za postizanje ovog cilja. Pripremaju se tako da mogu odgovoriti s povjerenjem kada su primorani na daljnju akciju – kazao je Jokota.

Ranije ove sedmice je Sjeverna Koreja saopćila kako je uspješno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije, Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske protuzračne odbrane.

Shfaq më shumë