Pomirenje sa Srbijom ne može se dogoditi bez njenog suočavanja s prošlošću kaže Kamberi (VIDEO)

Predsedavajući Stranke za demokratsko delovanje i šef poslaničke grupe “Ujedinjena dolina-SDA” u Skupštini Srbije, Shaip Kamberi, u emisiji “Kallxo Përnime” rekao je da se pomirenje Kosova sa Srbijom ne može dogoditi bez suočavanja s prošlošću.”

Pomirenje se ne može dogoditi bez suočavanja s prošlošću.

“Srbija pokušava da izgradi prijateljstvo sa zemljama regiona kao dio procesa, ali zaboravljajući da se izvini tim narodima,” rekao je Kamberi.

Shaip Kamberi kaže da su, u odnosu na ono što je u Skupštini Srbije tražio od ministara i premijerke Srbije Ane Bernabić, negativne reakcije na zahtev za suočavanje sa prošlošću i rešavanje ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, sada nakon konačne odluke Haškog suda za Ratka Mladića, u Srbiji postoji diskurs koji nastavlja da još više veliča Ratka Mladića proglašavajući ga doživotnim herojem, posebno provladinim medijima.

“Ova vlada, ovaj politički establišment u Srbiji pokazuje da nisu spremni da se suoče sa nasilnom prošlošću. Oni su u dijalogu s Kosovom, pokušavaju putem mini-regionalnih inicijativa da izgrade dobre odnose sa svojim susjedima, ali s druge strane i dalje se protive suočavanju s prošlošću. Njih dvoje ne idu zajedno”, rekao je. Iako građani Srbije znaju za zločine na Kosovu, Kamberi je rekao da znaju vrlo malo.

“Čak je i u Miloševićevoj Srbiji postojala snažna opozicija, postojao je civilni sektor koji je vodio ili Humanitarni fond ili Helsinški odbor. Danas takve institucije nemaju političku moć, niti su krhke i slabe. Postoji neintegrirana opozicija koja nema političku ideju kuda će voditi Srbiju. U nedostatku ozbiljnog medija, opozicije i civilnog sektora, nažalost građani Srbije ne znaju šta se dogodilo na Kosovu,” rekao je.

Go to TOP