Pesë miliardë telefona do të përfundojnë në “kosh” në vitin 2022

Këtë vit, 5.3 miliardë telefona celularë do të hidhen, thotë forumi ndërkombëtar i mbetjeve të pajisjeve elektrike dhe elektronike (WEEE).

Vlerësimi i tij, bazuar në të dhënat e tregtisë globale, nxjerr në pah problemin mjedisor në rritje të “mbeturinave elektronike”.

Shumë njerëz mbajnë telefona të vjetër, në vend që t’i riciklojnë ato, sugjeron hulumtimi.

Mineralet e çmuara që nuk nxirren nga mbeturinat e elektronikës, si bakri në tel ose kobalti në bateritë e ringarkueshme, duhet të minohen.

“Njerëzit priren të mos e kuptojnë se të gjitha këto artikuj në dukje të parëndësishme kanë shumë vlerë dhe së bashku në një nivel global përfaqësojnë vëllime masive”, tha drejtori i përgjithshëm i WEEE, Pascal Leroy.

Ka rreth 16 miliardë telefona celularë në mbarë botën – dhe në Evropë, pothuajse një e treta nuk janë më në përdorim.

WEEE thotë se hulumtimi i saj tregon se “mali” i mbeturinave elektrike dhe elektronike – nga makinat larëse dhe tostierët te kompjuterët tabletë dhe pajisjet e sistemit të pozicionimit global (GPS) – do të rritet në 74 milionë ton në vit deri në vitin 2030.

Në fillim të këtij viti, Shoqëria Mbretërore e Kimisë nisi një fushatë që promovonte minierat e mbeturinave elektronike për të prodhuar produkte të reja, duke theksuar konfliktin global, duke përfshirë luftën në Ukrainë, kërcënon zinxhirët e furnizimit me metale të çmuara.

Go to TOP