Novi Zeland: Jedan slučaj infekcije koronavirusa Wellington stavlja pod restrikciju!

Glavni grad Novog Zelanda stavljen je pod epidemiološka ograničenja nakon što je australski posjetilac bio pozitivan na koronavirus. Zdravstveni službenici upozoreni su u utorak navečer da je Australac proveo tri dana na Novom Zelandu, prije nego je bio pozitivan nakon povratka u Sydney.

Stanovnici Wellingtona sada će se suočiti s ograničenjima od srijede navečer, najavio je Chris Hipkins, ministar za odgovor na COVID-19.

Ograničenja “nisu zaključavanje”, već mjere predostrožnosti radi “prekida potencijalnog lanca prijenosa”, rekao je Hipkins, prenosi dpa.

“Prvo i najvažnije želimo osigurati da Novozelanđani ne budu nepotrebno izloženi koronavirusu.”

Škole i poduzeća  ostaju otvorena, međutim okupljanja bi bila ograničena na 100 ljudi, uz strogo provođenje pravila fizičkog distanciranja.

Nova ograničenja bit će na snazi ​​barem do nedjelje, rekao je Hipkins.

U ostatku Novog Zelanda ne primjenjuju se ograničenja, iako ljudi još uvijek moraju nositi maske za lice u javnom prijevozu.

Novi Zeland i Australija od sredine aprila dopuštaju putovanje između dviju zemalja bez karantina.

U srijedu je Novi Južni Wales zabilježio ukupno 31 slučaj zaraze   povezane s klasterom koji se pojavio na  u Bondi Junctionu, istočnom predgrađu Sydneya, uključujući 10 slučajeva  u 24 sata u utorak navečer.

Australac koji je posjetio Novi Zeland radi u zdravstvu u Bondi Junctionu, saopćile su novozelandske zdravstvene vlasti.

Novi Zeland prijavio je ukupno 2.367 slučajeva Covid-19, sa 26 smrtnih slučajeva.

Go to TOP