Nema dodatog roka za certifikaciju političkih subjekata, do sada malo zainteresovanih!

Do sada se samo osam političkih subjekata prijavilo za učešće na jesenskim lokalnim izborima. Rok za podnošenje prijave i liste kandidata je 16. avgust i prema Centralnoj izbornoj komisiji neće biti dodatnog roka, prenosi EO.

Glasnogovornik CIK-a Valjmir Eljezi rekao je za EO da su primljene prijave pet građanskih inicijativa, dva nezavisna kandidata i jedne političke partije. Prema njemu, nijedan od ovih subjekata nije parlamentarna stranka.

U međuvremenu, na pitanje o mogućnosti da CIK produži rok za prijavu, Eljezi kaže da je rok koji je odredio CIK zasnovan na zakonu i da se kao takav ne može promijeniti.

“Centralna izborna komisija će do 16. avgusta primati prijave političkih subjekata koji žele učestvovati na jesenjim izborima. Na redovnim smo izborima, pa se rokovi koje je odredila CIK temelje na zakonu o općim izborima i zakonu o lokalnim izborima, stoga ne postoji mogućnost da postoji dodatni rok u pogledu vremena kada „Politički subjekti moraju podnijeti svoje prijave“, rekao je.

Eljezi je najavio i da će Centralna izborna komisija verifikovati kandidate i ako su u skladu sa članom 29. zakona o opštim izborima u saradnji sa drugim institucijama, u zavisnosti od oblasti odgovornosti koju pokrivaju.

„Centralna izborna komisija će, radi provjere kandidata koji se kandiduju na izborima, sarađivati ​​sa različitim institucijama, odnosno u cilju provjere kandidata da li su u skladu sa članom 29. zakona o opštim izborima. S tim u vezi, CIK će sarađivati ​​sa IPŽP-om, SSK-om, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane, OAK-om i Carinom Kosova, kako bi pitali ove institucije da li su dostavljena lica od strane političkih subjekata koje treba certificirati u skladu su s članom 29., ovisno o tome koje područje odgovornosti pokrivaju ove institucije”, izjavio je.

S druge strane, CIK nastavlja primati prijave za registraciju birača izvan Kosova.

Prema podacima CIK-a, do petka je zaprimljeno 2.646 zahtjeva, od kojih je 2.461 odobreno, a 185 nije, jer ne ispunjavaju zakonske kriterije. Rok za registraciju ističe 18. avgusta.

“CIK nastavlja čekati da se prijave registruju kao birači izvan Kosova. Rok koji je odredio CIK je 18. avgust. Dakle, do ovog trenutka čekamo prijave da se registruju kao birači izvan Kosova, a kao što je poznato svi oni građani koji se uspješno registruju kao birači izvan Kosova moći će glasati putem pošte u kasnijoj fazi koja počinje 15. septembra, dok glasački listići moraju biti prihvaćeni od strane CIK -a do 15. oktobra”, rekao je Eljezi.

Go to TOP