SRB-BIH-HR

Nakon nagađanja o smjeni ministrice Donika Gërvalla, oglasio se premijer Kurti

Jučer su neki mediji izvještavali o smjeni ministrice vanjskih poslova i dijaspore (MVPD) Donike Gërvalla od strane premijera zemlje Albina Kurtija. U međuvremenu, tokom današnjeg dana premijera Kurtija su novinari pitali postoji li takva odluka.

Kurti je kratko rekao “ne”, ugušivši glasine da će Gervala otpustiti. Kurti je to dao nakon što je učestvovao u razgovoru sa pjesnikom Xhevdetom Bajrajem, u okviru Sajma knjiga. Gërvalla u Vladi Kurti 2 ima dvije funkcije, onu glavnog diplomate i poziciju zamjenika premijera.

PDK je stalno tražio razriješenje Gërvalle.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Ableard Tahiri ranije je rekao da su svi bili svjedoci posvećenosti ministra Gervala da ocrni rat Oslobodilačke vojske Kosova.

“Vidjela se posvećenost ministrice vanjskih poslova ocrnjivanju rata OVK, ona danas nastavlja vrijeđati rat OVK, naš najsvjetliji uzor, vrijeđala je žrtve koje su pale za slobodu i nezavisnost zemlje, žene silovane tokom rat na Kosovu i naša najveća žrtva “, izjavila je Tahiri.

On je dalje naglasio da PDK neće dozvoliti ministru da govori u naraciji izgrađenoj u Beogradu, tražeći njenu smjenu.

“Mi kao PDK ne možemo dozvoliti ministru da govori u naraciji izgrađenoj u Beogradu. Tražimo od premijera Kurtija da što prije smijeni ovog neodgovornog ministra koji stalno vrijeđa najviše vrijednosti našeg naroda. PDK sa zabrinutošću zauzima poziciju ministra jer predstavlja Kosovo”, rekao je on.

U slučaju da Gërvalla ne bude razriješena, Tahiri je izjavio da će upotrijebiti sva demokratska sredstva kako bi spriječila ovog ministra u vršenju ove dužnosti.