SRB-BIH-HR

Najnovija odluka Švajcarske ambasade o aplikacijama za vize

Uprkos padu broja slučajeva COVID-19, Švicarska nastavlja s restrikcijama za turiste. Švajcarska ambasada u Prištini saopštila je da još uvijek ne prima zahtjeve za turističke vize.

“Zbog postojećih ograničenja ulaska za sva nebitna putovanja u Švicarsku iz trećih zemalja, ambasada trenutno ne može prihvatiti nove zahtjeve za vizu. Sve dok ostaju na snazi ​​ograničenja ulaska, zahtjevi za vize mogu se prihvatiti u izuzetnim slučajevima ako postoje uvjerljivi razlozi koji opravdavaju jedno od izuzeća navedenih u ograničenjima ulaska”, navodi se u izjavi švicarske ambasade.

Međutim, švajcarska ambasada u Prištini najavljuje da će narednih dana biti odlučeno da se ove mjere ublaže, ali do daljnjeg turističke vize ostaju zabranjene.

“Savezno vijeće će naknadno donijeti odluku o ublažavanju ograničenja ulaska u treće zemlje i uz konsultacije sa šengenskim državama. Preporučujemo da redovno provjeravate najnovije informacije na našem web mjestu. Do tada će ulazi u isključivo turističke svrhe ostati zabranjeni.”

Inače, Njemačka je danas od 25. juna odlučila da prihvati zahtjeve za vize za građane na Kosovu koji su već primili vakcinu protiv koronavirusa.