MTI nastavlja da plaća 25 inspektora iz srpske zajednice koji od 2016-te nisu išli na posao…

Sada preimenovano Ministarstvo trgovine i industrije (Ministarstvo industrije, poduzetništva i trgovine) i dalje plaća radnicima bez da godinama odlaze na posao. Prema Izvještaju o reviziji godišnjih finansijskih izvještaja ovog ministarstva, plaćeno je 25 zaposlenih u srpskoj zajednici za koje nema dokaza da su nastavili ili nastavljaju da rade.

Ovi radnici angažovani su u MTI odlukom vlade.

“Odlukom br. 06/39 od 22.07.2015. Godine, Vlada Kosova odobrila je usaglašene zaključke Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije za sprovođenje takozvanog sporazuma “Civilna zaštita“, navodi se u izvještaju o reviziji, izvještava Kallxo.com.
Prema IOR-u, ukupni izdaci za plate ovih zaposlenih za 2020. godinu iznosili su 122.738 eura.

„Ovom odlukom, MTI je angažovao 25 ​​zaposlenih u srpskoj zajednici kako bi ih integrisao u sistem Republike Kosovo. Ovi zaposlenici nikada nisu radili za MTI od 2016. godine, kada su potpisani njihovi nalozi za angažovanje”, navodi se u izvještaju.

U revizorskom izvještaju se takođe navodi da je razlog nedolaska na posao ovih zaposlenih nedostatak radnog prostora.

„Nedostatak radnog prostora u dotičnim opštinama bio je glavni razlog nedolaska ovih zaposlenih. Ministarstvo je tokom godine činilo napore na rješavanju ovog problema, upućujući pisma nadležnim ministarstvima radi iznajmljivanja ili obezbjeđivanja prostora za ove zaposlenike, ali tako nešto nije realizirano”, nastavlja se u izvještaju.
IOR je preporučio Ministarstvu trgovine i industrije da osigura redovno prisustvo srpske zajednice, vršeći njihov kontinuirani nadzor u skladu sa zakonom, jer isplata plata bez prisustva nanosi štetu budžetu.

Podsjetimo da je Uredba 05/2010 (član 7.) ukinuta u avgustu 2020. godine stupanjem na snagu Uredbe (NRC) br. 12/2020 o radnom vremenu i praznicima službenika (član 8.), predviđa da se tokom radnog vremena svih javnih službenici su dužni biti na radnom mjestu. Svaki javni službenik upisan je u knjigu prisutnosti ili u elektronski registar”. Ovih 25 radnika angažovano je od strane Ministarstva trgovine i industrije kao inspektori u opštini Severnoj Mitrovici.

Go to TOP