SRB-BIH-HR

Merkel kod Erdogana u oproštajnoj posjeti Turskoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u oproštajnu posjetu Turskoj i na razgovore sa predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom. U izvještaju AP se navodi da su Merkel i Erdogan evropski lideri koji su najduže na vlasti.

Predsjednik Turske je izjavio da je u posjetu došla njegova „draga prijateljica“ Angela Merkel, koja je dala veliki doprinos kreiranju sporazuma o izbjeglicama između EU i Turske i najavio da će Ankara nastojati da održi dobru saradnju i s novom njemačkom vladom.

– Nadam se da će se uspješna saradnja koju smo imali s Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade Njemačke – rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Uprkos neslaganjima oko određenih pitanja, dijalog s Merkel pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima su proces pristupanja Turske EU i izbjeglička kriza, podsjetio je Erdogan i zahvalio njemačkoj kancelarki na „istinskim naporima“ koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno krize u Siriji, prenosi Hina.

Merkel je izrazila očekivanje da će nova vlada u Berlinu nastaviti da radi na geostrateškoj saradnji s Turskom, premda, kako je rekla, dosadašnji rezultati Turske u sferi ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Shfaq më shumë