SRB-BIH-HR

Mađarska: Uhapšeni Hrvati koji se sumnjiče za pokušaje ubistva

Dvojicu hrvatskih državljana, 25-godišnjaka i 43-godišnjaka koje se sumnjiči za pokušaje ubistva u januaru ove godine u Zagrebu i u avgustu u Rimu, uhapšeni su u ponedjeljak u mađarskom gradu Gjoru.

U bijegu su još od 2020. zbog potjernice koju je za njima izdao Okružni sud u Novoj Gorici, a tamošnji će sud odlučivati o njihovu izručenju, piše Jutarnji list.

Kako je saopćila slovenska policija, to je bila međunarodna policijska operacija u kojoj su učestvovali policijski specijalisti Odjela za potrage nekoliko država, tzv. FAST jedinice (Fugitive Active Search Team).

Prvo su specijalisti iz timova za potrage Italije i Slovenije uspostavili neposrednu komunikaciju, a zatim su počeli komunicirati i s timovima iz Hrvatske i Mađarske kako bi bjegunci bili što prije uhapšeni.

Koristili su različite identitete i isprave, a obojica su bjegunaca bila izuzetno mobilna i često su mijenjala lokacije u više evropskih država.

Međutim, mađarski specijalci za potrage uspjeli su ih u ponedjeljak locirati u Gjoru i uhapsiti. Predani su nadležnom sudu koji će odlučivati o zahtjevu slovenskog suda za njihovo izručenje.

Shfaq më shumë
//usounoul.com/4/3473483