SRB-BIH-HR

Macron osudio ‘neoprostivi’ policijski obračun iz 1961.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron postao je prvi čovjek na čelu te zemlje koji je sudjelovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariške policije na protestima prije 60 godina protiv francuske vladavine u tadašnjoj koloniji Alžir.
Macron je 16. oktobra, dan prije formalne godišnjice, sudjelovao u ceremoniji sjećanja na žrtve u parku u predgrađu Pariza.

On se nije formalno izvinio, ali je rekao da je smrtonosni obračun tog dana bio “neoprostiv”.

Priznao je da je ubijeno više desetaka demonstranata čija su tijela bačena u Senu i odao je poštu žrtvama.

“Ova tragedija dugo je zataškavana, negirana ili prikrivana”, rekao je Macron govoreći o akciji policije pod vodstvom Mauricea Papona.

Događaji od 17. oktobra 1961. godine decenijama su zataškavani, a konačan broj poginulih ostaje nejasan. Mnogi historičari vjeruju da je ubijeno više stotina ljudi.

Protestni skup ili, kako je poznat u historiji, Pariški masakr 1961. sazvan je u posljednjoj godini sve snažnijeg pokušaja Francuske da zadrži Alžir kao svoju sjevernoafričku koloniju, usred kampanje bombaških napada militanata u samoj Francuskoj, koji su podržavali nezavisnost Alžira.

Tokom 80-ih godina otkriveno je da je Papon bio nacistički kolaboracionista tokom Drugog svjetskog rata i sudionik u deportaciji Jevreja. On je osuđen za zločine protiv humanosti, ali je kasnije oslobođen.

Shfaq më shumë
//dacmaiss.com/4/3473483