SRB-BIH-HR

Lajčak: Niko ne traži od Kosova da pregovara o svom teritorijalnom integritetu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak tokom sastanka sa predsjednicom Vjosom Osmani rekao je da niko neće tražiti od Kosova da pregovara o svojoj ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti, prenosi kosova.info.
Osmani je naglasila da su kosovske institucije odlučne po pitanju nastavka dijaloga, koji treba da se zaključi međusobnim priznanjem bez promjene ustavnog poretka i teritorije Kosova. Istakla je i da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, koja nudi konkretne prijedloge i koja je sprovela do sada postignute sporazume, za razliku od Srbije koja ne poštuje sporazume postignute u dijalogu.

Osvrnuvši se na nedavna dešavanja u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini, Osmani je izrazila zabrinutost zbog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja susednih zemalja, što kako je navela, izaziva nemire i novi talas nestabilnosti u regionu. Dodala je da je Kosovo stalno bilo žrtva takvih tendencija destabilizacije, ali da je činjenica da se nešto slično dešava u okolnim zemljama, poziv na hitni odgovor Evropske unije u smislu osude i sprečavanja takvih događaja.