Kurti trebao prvo biti informisan o američkom izvještaju za jezero Gazivode/Ujman

Iako je američka ambasada prije nekoliko dana objavila izvještaj studije izvodljivosti za jezero Gazivode/Ujman, predviđenu u jednoj od točaka Sporazuma od 4. septembra u Washingtonu, premijer Albin Kurti rekao je medijima da još uvijek nije pročitao ovaj izvještaj. Međutim, premijer je izjavio je da stoje iza svake izjave o jezeru i da će dijalog između Kosova i Srbije imati novo poglavlje.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da dijalog Kurtiju treba biti pod broj jedan na prvom mjestu.

“Mislim da je u fokusu Kurtija dijalog, koji mu je na prvom mjestu, iako nam je u kampanji rekao drugačije. Premijer mora biti informiran u svakom trenutku. Trebao je biti prvi informiran, možda čak i prije nego što je na stolu imao američki izvještaj o Gazivodama, ali kako primjećuje, Kurti ima tendenciju da ignorira stvari koje dolaze iz Amerike,” rekao je.

Upitan hoće li podržati inicijativu koju je predstavio poslanik PDK Hajdar Beqa, koji je u petak izjavio da će opozicija pozvati premijera Kurtija u interpelaciju, Lekaj je rekao da je AAK zatražio izvještaj o dijalogu.

“Kao AAK tražili smo od premijera da podnese izveštaj Skupštini, ali takođe ćemo podržati inicijativu PDK-a”, rekao je Lekaj.

U vezi s ovim pitanjem, predstavnici LDK-a nisu bili dostupni.

Inače, premijer Albin Kurti izjavio je u petak da stoji iza svake izjave o jezeru Gazivode i da će dijalog između Kosova i Srbije imati novo poglavlje.

Kurti je također popodne objavio da nije pročitao izvještaj o izvodljivosti koji je izdalo američko Ministarstvo energetike. Ali dodao je da bi to prvo trebali učiniti stručnjaci. Izvještaj američke ambasade predlaže formiranje komisije na rijeci Ibar koja bi stranama pomogla da razgovaraju o mogućnostima upravljanja vodnim resursima.

Gazivode su veštačko jezero koje se nalazi na severozapadu Kosova, a mali deo jezera prolazi kroz teritoriju Srbije.

Jezero Gazivode ima površinu od 11,9 km2, od čega je 9,2 km2 na teritoriji Kosova i 2,7 km2 na teritoriji Srbije.

Go to TOP