Kurti: Tek kada budemo jako povezani jedno s drugim, moći ćemo se otvoriti svojim susjedima bez preuzimanja rizika

U okviru aktivnosti na obilježavanju “100 godina – Hasan Prishtina premijer Albanije”, u Skoplju je danas održan tematski forum “Albanski motivi – prije i poslije Hasan Prištine”, u organizaciji Instituta za duhovno i kulturno naslijeđe Albanaca.

Kako nije u mogućnosti biti prisutan u ovoj organizaciji, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti poslao je poruku da ostanemo blizu jedni drugih, zajedničkim projektima, jer samo kada smo međusobno jako povezani, možemo se otvoriti naše komšije bez preuzimanja rizika.

Kurti je najavio da nije učestvovao na ovom događaju, zbog angažmana i rasprava u Skupštini.

Čitava poruka premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija:

Dragi prijatelji iz Skoplja, Albanci cijele Republike Sjeverne Makedonije,

Uvaženi predstavnici Instituta za duhovno i kulturno naslijeđe Albanaca u Skoplju,

Hvala vam na pozivu koji ste mi uputili kao organizatorima foruma na temu “Albanski motivi pre i posle Hasana Prištine”.

Istovremeno, izvinjavam se što danas nisam mogao fizički učestvovati u ovoj aktivnosti koja se održava povodom godine Hasan Prištine, u čast 100. godišnjice, budući da je ta izuzetna ličnost naše istorije bila premijer Albanije. Nisam mogao doći zbog mnogih obaveza i važnih rasprava Skupštine Kosova, ali bih želio biti s vama. Za nekoliko dana ću sigurno biti tamo, kao učesnik ceremonije inauguracije Bulevara “Hasan Prishtina” u Skoplju.

Da sam ja tamo, sigurno bismo dugo razgovarali o doprinosu Skoplja i Albanaca iz Makedonije nacionalnoj stvari. Od naših časnih žena iz naroda, Sevasti i Parašćevi Ćiriazi i Gondže Bojadžiu – Majke Tereze, od ranih ustanka Derviš Cara od 1844. godine, pa sve do oslobođenja Skoplja od strane Hasan Prištine, Bajram Dakljani, Bajram Curri, Isa Boljetini, Mehmet Derala, Idriz Seferi i dr. Takođe bismo razgovarali o razvoju i produbljivanju albanske strateške misli, od Ukšin Hotija do Arbena Džaferija. No o svemu tome ćemo razgovarati u drugim slučajevima.

Poruka koju želim danas poslati je bliskost, zajednički projekti, koordinacija i rad. Tek kada budemo jako povezani jedno s drugim, moći ćemo se otvoriti svojim susjedima bez opasnosti.

Naš smjer kao Albanaca je zapad, naši saveznici su SAD i EU, naša legitimna težnja je ravnopravnost s drugim narodima na Balkanu i miroljubivo i demokratsko nacionalno jedinstvo, a naš najhitniji zadatak je borba protiv korupcije i trasiranje puta ekonomskim razvoj. Region dobija dugoročnu sigurnost i stabilnost samo kažnjavanjem i izolacijom kriminalaca, a niko od albanskih političara ne bi trebao sarađivati ​​s kriminalom. Dolaze dobra vremena za Albance, ali i za naše susjede, jer su naši veliki partneri odlučniji nego ikad da nam pomognu u našoj borbi za pravdu i demokratiju, ali i protiv negativnih rusko-kineskih uticaja u našim gradovima i zemljama., Ali takođe u regionu. Siguran sam da Albanci, u svim balkanskim zemljama u kojima živimo i radimo, neće propustiti ovaj važan istorijski trenutak.

Pozdravljam vas i želim vam dobar rad na tribinama, uz duboko poštovanje prema organizatorima, naučnim saradnicima i svim učesnicima.

Aljbin Kurti, premijer Republike Kosovo

Go to TOP