Konetikat legalizirao rekreacijsku marihuanu

Connecticut je postao 18. američka savezna država koja je legalizirala rekreacijsku marihuanu kod odraslih. Guverner Ned Lamont je potpisavši zakon kazao kako će on pomoći u zacjeljivanju ekonomskih ožiljaka koje je ostavio rat protiv droga.

Zakon koja stupa na snagu 1. srpnja, automatski će izbrisati mnoge kaznene presude i uspostaviti regulatornu strukturu koja bi usmjeravala mogućnosti i prihode prema zajednicama koje su pogođene njezinom zabranom.

“Desetljećima je rat protiv kanabisa uzrokovao nepravde i stvorio razlike, a pritom nije učinio puno na zaštiti javnog zdravlja i sigurnosti”, rekao je Lamont u izjavi.

Primjetivši da su neke države u okruženju već legalizirale rekreacijsku uporabu droge, Lamont je rekao, “mi ne samo da učinkovito moderniziramo svoje zakone i rješavamo nepravde, već držimo Connecticut ekonomski konkurentnim.”

Marihuana je legalno dostupna za prodaju u susjednom Massachusettsu više od dvije godine.

“Reguliranje kanabisa, umjesto da ga inkriminira, pokazalo se kao superiorna javna politika, zbog čega sve više država ubrzano ide u tom smjeru”, rekao je Paul Armentano, zamjenik ravnatelja NORMAL-a koji se zalaže za ukidanje zakona o marihuani.

Pokret za legalizaciju ove je godine dobio zamah jer je pet saveznih država, uključujući Connecticut, odobrilo rekreacijsku upotrebu droge.

Marihuana, koja je i dalje zabranjena saveznim zakonom, odobrena je za medicinsku upotrebu u 36 država, uključujući Connecticut.

Go to TOP