Koliko će trajati afričke vrućine!

Našu zemlju ove sedmice zahvatile su afričke vrućine. Prema prognozama tokom današnjeg dana temperature će doseći i do 36 stepeni. Poznati meteorolog Sylë Tahirsylaj govorio je u emisiji Sedam sati o ovim užarenim temperaturama, ali i o tome koliko će trajati.

“Minimalne temperature u cijeloj zemlji kretat će se od 16 – 19 C, dok će temp. maks. od 34-36 C. Puhat će južni i jugozapadni brzine 1-4 m / s, tako da je sinoptička situacija koja se ne poklapa snažno s nadmorskom visinom koju ima naša zemlja”, rekao je.

Ove mere će biti nestabilne jer su, prema Tahirsyla, “vrednosti atmosferskog pritiska u periodu dužem od 30 godina veće od normalne geografske širine i dužine Republike Kosovo.”

Dalje, Tahirsylaj je sugerirao da će od subote do ponedjeljka doći do značajnog smanjenja temperatura, ove mjere mogu prouzročiti neke slabe grebene i neke vrlo loše ispuštanje na lokalitetima, ali ne i širom zemlje.

Po njemu je od 1922. godine do danas najtopliji mjesec jul. Kosovski grad sa najvišim temperaturama je Prizren, jer, kako je rekao Tahirsylaj, ima kontinentalnu klimu.

Međutim, najviša temperatura ikad zabilježena u zemlji zabilježena je 1956. godine, sa 39 stepeni.

Go to TOP