SRB-BIH-HR

Kina tvrdi da nije testirala hipersonični projektil: To je bila svemirska letjelica

Kineske vlasti su demantovale izvještaje da je ova zemlja testirala hipersonični projektil ranije ove godine. Kako su objavili svjetski mediji, Kina je navodno testirala hipersonični projektil koji može nositi nuklearnu bojevu glavu, međutim, ta informacija je demantovana. Kinezi tvrde da se ne radi ni o kakvom projektilu, nego da je riječ o rutinskoj provjeri svemirske letjelice.

Prvi izvještaj Financial Timesa je zabrinuo američke zvaničnike u Washingtonu gdje je obavještajna služba bila potpuno iznenađena.

Hipersonični projektili su mnogo brži i agilniji od standardnih zbog čega ih je teže presresti. Informacija o testiranju projektila se pojavila u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog kineskih nuklearnih mogućnosti.

Ipak, danas je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian za medije kazao da je obavljen rutinski test u julu te da je riječ o provjeri različitih tipova svemirskih letjelica koje se mogu koristiti više puta.

Zhao je dodao da su mnoge zemlje obavile slične testove u prošlosti te je jasno rekao da je izvještaj Financial Timesa netačan.

Informacije o navodnom testiranju hipersoničnog projektila pojavile su se u subotu iz neimenovanih izvora koji su tvrdili da je test obavljen tokom ljeta ove godine. Taj projektil je navodno letio u niskoj orbiti prije nego je za malo ipak promašio metu. U izvještaju je navedeno da je Kina napravila ogroman napredak u sferi hipersoničnog oružja te da je mnogo veći nego što vjeruju Amerikanci.

Republikanac Mike Gallagher je rekao da navodni test treba poslužiti kao poziv SAD-u da djeluje, jer će, ako nastavi s trenutnim pristupoom, izgubiti novi Hladni rat s Kinom za manje od deset godina.

Odnosi između SAD-a i Kine su zategnuti, a Peking optužuje administraciju američkog predsjednika Joea Bidena za neprijateljski stav.

Brojne zapadne zemlje su također zabrinute zbog kineske demonstracije vojne moći.

Pored Kine, SAD, Rusija i još najmanje pet drugih zemalja rade na tehnologiji hipersoničnih projektila koji mogu letjeti pet puta brže od zvuka te nositi nuklearnu bojevu glavu.

Prošlog mjeseca je Sjeverna Koreja testirala novi hipersonični projektil, a isto je učinila i Rusija u julu.

Shfaq më shumë
//benoopto.com/4/3473483