KDI: Bez učešća SAD-a nema rešenja u dijalogu sa Srbijom kaže Tahiri iz AAK-a

Šef parlamentarne grupe AAK Besnik Tahiri na okruglom stolu koji je organizirao KDI nazvao je uspostavljanje dijaloga šestim prioritetom u upravljačkom programu Kurtija, dodajući pritom da bez SAD-a nema rješenja u ovom procesu.

Tahiri iz AAK-a tvrdi da je: “Premijer Kurti povukao je dva nemjerljiva poteza, govorio je o dijalogu kao šestom ili sedam prioriteta, a sada dijalog ostavlja po strani mnoge teme. To je vrlo zahtjevan proces svake vlade. “Mi smo kao opoziciona stranka vrlo ozbiljni, iako smo manjina, zahtijevamo odgovornost”.

Tahiri je također komentirao prijedloge premijera Kurtija u Briselu, za koje je rekao da su katastrofalna taktika.

Tahiri optužuje vladu Kurtija za nedostatak agende: “Kurtijeva vlada koristi trenutni ad-hoc pristup, uključujući svoja četiri prijedloga u Briselu,”.

Dodao je da AAK ne prihvata ni u kom obliku ZSO sa izvršnim ovlašćenjima i jasno je stavio do znanja da bez SAD ovaj proces dijaloga sa Srbijom nema rešenje. “Tema dijaloga je nacionalna tema i nije ekskluzivna ni za koga i mi ćemo kao stranka izvršiti svoju ulogu da damo svoj doprinos. Ne prihvatamo udruživanje s izvršnim vlastima u bilo kojem obliku. “Stranke su poznate, ali takođe je važno ko je posrednik, bez SAD-a za stolom, nema rješenja za dijalog sa Srbijom”, kaže Tahiri.

Go to TOP