Kanal Istanbul koštat će 15 milijardi dolara

Dužina kanala iznosit će 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275, a dubina 21 metar. U Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.

Tokom otvaranja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se na izgradnju Kanala Istanbul gleda kao na projekt koji će spasiti budućnost Istanbula.

„Danas okrećemo novu stranicu u historiji razvoja Republike Turske”, kazao je Erdogan na svečanosti, prenijela je Anadolija.

‘Kroz Bosfor prođe 45.000 brodova godišnje’

Podsjetivši kako je 30-tih godina prošlog stoljeća Bosforom godišnje plovilo u prosjeku 3.000 brodova, Erdogan je kazao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procjenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000.

“Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i sjevera i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija”, kazao je Erdogan.

On je ukazao i na opasnost koju predstavljaju nesreće brodova svih vrsta i kapaciteta, a posebno na opasnost koju to predstavlja na vodeni svijet.

Erdogan je kazao da je megaprojekt izgradnje Kanal Istanbula, između ostalog, neophodan i radi  očuvanja historijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

‘Trinaest puta sigurniji saobraćaj’

Dodao je da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

“Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po cijeni od blizu 15 milijardi dolara”, kazao je Erdogan.

On je također kazao da će megaprojekt gradnje Kanala Istanbul biti realiziran na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dijela Istanbula, bit će izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama bit će izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

Go to TOP