Kanadaja e liston Gardën Revolucionare të Iranit si një grup terrorist

Kanadaja e ka listuar Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit (IRGC) si një organizatë terroriste, pas vitesh presioni nga ligjvënësit e opozitës dhe disa anëtarë të diasporës iraniane.

Duke shpallur vendimin të mërkurën, ministri i Sigurisë Publike Dominic LeBlanc e quajti atë një “mjet të rëndësishëm në luftën kundër terrorizmit global”.

Ky veprim do të nënkuptojë që mijëra zyrtarë të lartë të qeverisë iraniane, duke përfshirë zyrtarë të lartë të IRGC, do të ndalohen të hyjnë në Kanada.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Iranit, i cituar nga agjencia iraniane e lajmeve Fars, ka dënuar atë që ai e përshkroi si hapin “të pamatur dhe jokonvencional”.

IRGC është një forcë e madhe ushtarake, politike dhe ekonomike në Iran, me lidhje të ngushta me Udhëheqësin Suprem, Ayatollah Ali Khamenei.

Vlerësohet të ketë më shumë se 190,000 personel aktiv me forcat e veta tokësore, marinën dhe forcat ajrore që mbikëqyrin armët strategjike të Iranit.

Ky veprim e bën Kanadanë vendin e dytë në Amerikën e Veriut pas SHBA-së që etiketon IRGC-në si një organizatë terroriste, e cila e bëri këtë në vitin 2019.

Mbretëria e Bashkuar kishte treguar më parë synimin e saj për të bërë një lëvizje të ngjashme deri në vitin 2023, por ende nuk e ka bërë këtë.

Go to TOP