SRB-BIH-HR

Izetbegović: Crnogorsko čojstvo i Vučićevo bježanje od istine

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović napisao je danas tekst pod naslovom “Crnogorsko čojstvo i Vučićevo bježanje od istine” u kojem se osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Kako je istakao Izetbegović na početku svoga teksta, Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki je korak ka prihvatanju istine o događajima iz 90-ih godina, što je temelj za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

“Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja sa istinom. Tome najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se ‘miješa u pitanje Srebrenice’ i pita se ‘kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom’. Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civiliziranom i demokratskom svijetu, svakako se trebaju ‘miješati u pitanje Srebrenice’. Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države. Tome svjedoče brojne rezolucije diljem svijeta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici“, naveo je lider SDA.

Istakao je kako posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, jer je, kako je naglasio, politikom Miloševićevog režima bila uvučena u rat u Bosni i Hercegovini i zlo koje je počinjeno diljem Balkana.

“Crnogorci u Skupštini Crne Gore, sa srebreničkim cvijetom na reveru, pokazali su da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju oni jednom rječju zovu – čojstvom. To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace historijske zablude i da na temeljima istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem“, potcrtao je.

“Prije par godina je izgledalo da će i Srbija predvođena Vučićem imati snage da se suoči sa prošlošću. Nažalost, to se nije desilo i vjerovatno se neće ni desiti. Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su. To neopozivo svjedoči historija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Pred oba suda pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred Haškim tribunalom presuđeno je većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svijetu, zbog nesprečavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu UN-a“, dodao je Izetbegović.

Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić, kako navodi Izetbegović, već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo.

“To je pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor. Pri tome, morali bi imati na umu da su bježanje od suočavanja sa istinom, nove-stare zablude oličene u tzv. ‘srpskom svetu’ kao zamjeni za ‘Veliku Srbiju’, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće donijeti“, zaključio je lider SDA.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore 17. juna je glasala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore, a ona je usvojena sa 55 glasova za, 19 protiv, sedam je bilo suzdržanih.