Iran saopćio da su SAD spremne da ukinu naftne sankcije

Iran je saopćio u srijedu da su Sjedinjene Države pristale da ukinu sve sankcije iranskoj naftnoj industriji i brodskom prometu, iako je Njemačka upozorila da značajna pitanja ostaju otvorena u razgovorima između Irana i svjetskih sila na oživljavanu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Komentari šefa kabineta odlazećeg iranskog predsjednika Hassana Rouhanija eho su prethodnih tvrdnji zvaničnika iz Rouhanijevog tabora da je Washington spreman da pruži velike ustupke u razgovorima koji su u toku od aprila u Beču.

Razgovori su produženi u nedjelju nakon pauze, dva dana nakon što je Iran održao predsjedničke izbore na kojima je pobijedio konzervativac Ebrahim Raisi, šef iranskog pravosuđa koji je na američkoj crnoj listi. Raisi bi trebao naslijediti Rouhanija u augustu.

– Sporazum je postignut da se uklone sve naftne i sankcije na brodski prevoz koje je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump – naveli su iranski državni mediji riječi šefa Rouhanijevog kabineta Mahmmouda Vaezija.

Poput ostalih zapadnih i iranskih pregovarača koji tvrde da su razgovori daleko od zaključka, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u srijedu da Teheran i svjetske sile još trebaju prevazići značajne prepreke.

– Ostvarujemo značajan napredak ali još ima bitnih tema za bavljenje – izjavio je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom.

Maas je kazao da je sporazum moguć čak i nakon izbora Raisija, neprikrivenog kritičara Zapada, prenosi Reuters.

Go to TOP