SRB-BIH-HR

Gradonačelnik Bujanovca u Tirani traži pomoć da se zaustavi etničko čišćenje Albanaca u Preševskoj dolini

Tokom boravka u Skoplju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama apelovali su da ostave prošlost i gledaju u budućnost, prije svega u podizanju standarda i kvaliteta života građana, Tirana je prva posjetila albansku zajednicu. opštine Bujanovac zatražiti pomoć jer Srbija koristi metod etničkog čišćenja protiv Albanaca u Preševskoj dolini.

Nagip Arifi imao je sastanke sa predsjednikom Ilirom Metom, ministrom Pandeli Majkom, kao i sa liderom Demokratske stranke Lulzimom Bashom.

Rekao je da je s njima razgovarao o metodama srpskog etničkog čišćenja Albanaca, tražeći pomoć albanske države za ovaj problem.

“Danas smo imali bratski sastanak. Ujutro sam se sastao sa predsjednikom Ilirom Metom, ministrom Majkom, a sada sa liderom Demokratske stranke. Upoznao sam ga sa problemima i izazovima Albanaca, uglavnom u Bujanovcu, kako se Srbija ponaša prema Albancima Preševske doline, kako koristi metod etničkog čišćenja. Zatražili smo pomoć albanske države jer će sa jakom Albanijom, u NATO -u, u EU, kao i sa nezavisnim Kosovom sa zahtjevima za članstvo u NATO -u i EU, Albanaca iz Preševske doline biti više sigurnije, jače. Mislim i jako se nadam da će Albanci jednog dana živjeti ujedinjeni u ujedinjenoj Evropi “, rekao je Arifi nakon sastanka s liderom Demokratske stranke Lulzimom Bashom.

U Skoplju, uz Vuiqi e, dok je govorio o projektu “Otvoreni Balkan”, Rama je “šutio” i nije spomenuo nijednu riječ o Albancima Preševske doline, nije govorio o etničkom čišćenju tzv. utvrđivanje adresa Albanaca ”.

Opozicija je u Tirani najoštrije osudila ovaj način Srbije i zatražila od srpskih vlasti da odmah prekinu ovu nezakonitu praksu.

“Demokratska stranka najoštrije osuđuje i apeluje na srpske vlasti, od šefa države do Vlade Srbije, da odmah zaustave ovu nezakonitu praksu, pozivajući Evropsku uniju, Savjet Evrope, OEBS, Sjedinjene Američke Države da se izvrši pritisak da se učini sve da se zaustavi ovo etničko čišćenje koje se godinama dešava pasivizacijom adresa na kojima je samo u općini Bujanov zbog ovog nezakonitog procesa i uz sjećanja na prethodne režime, preko 2 hiljade građana ove općine. Albanci su izgubili pravo boravka, socijalno osiguranje i druga prava koja proizlaze iz zakonske registracije kao stanovnik ove opštine”, rekao je Basha.

Demokratska stranka, obećao je, učinit će sve da okonča ovaj “nemar sadašnje vlade prema ustavnim obavezama koje ima svaka albanska vlada i da pruži svu potrebnu političku i finansijsku podršku Albancima Preševske doline”.

Basha je konačno ugrizao Ramu kada ga je podsjetio da je na sastanku u Skoplju šutio o tim građanima o kojima mora imati ustavnu obavezu.

“Ne znam koliko vremena provodi ili je posvetio Edija Rami ovom problemu kada razgovara sa svojim prijateljem Vučićem. Ako je tome posvetio neko vrijeme, sasvim je dobro čuvao tajnu”, rekao je Basha. / oranews /