Gjakovë: U hap Ekspozita e Bukurive Natyrore të vendeve të Vishegradit dhe Kosovës

Gjakovë 19 maj 2022

Autor: Fatir Berzati

Në Shtëpinë e Kulturës në Gjakovë, para anëtarëve të trupit diplomatik, vetëqeverisjes lokale të Gjakovës dhe Prizrenit dhe artdashësve, u hap ekspozita me fotografi e organizuar nga Ambasada e Hungarisë në Kosovë, e cila kryeson Grupin e Vishegradit.

Ekspozita e titulluar “Bukuritë natyrore të vendeve të Vishegradit dhe Kosovës” tashmë është e disponueshme në Shtëpinë e Kulturës në Gjakovë deri më 25 maj, pas së cilës do të zhvendoset në Pejë dhe Prishtinë.

Të gjithë dashamirët e këtij lloji arti do të mund të shijojnë fotografi jashtëzakonisht realiste të florës dhe faunës të kapura në momentin përmes prizmit të fotografisë profesionale. Ndërsa ekspozohen fotografitë e veprave të autorëve të vlerësuar të talentuar të vendeve të V4, si dhe të Bujar Gashit nga Kosova, transmeton Kosova.info.


Gjatë hapjes së ekspozitës të pranishmëve iu drejtua ambasadori i Hungarisë në Kosovë, Dr. József Bencze, i cila drejton V4 deri në fund të qershorit, pas të cilit Sllovakia do të marrë drejtimin. Sipas tij, Hungaria ka vendosur për këtë ekspozitë, duke përfshirë edhe fotot nga Kosovë. Kjo ekspozitë fotografish ka xhiruar vende të tjera të botës dhe kontinente.

Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Grupi i Vishegradit, V4 ose Kuarteti Evropian, është një aleancë kulturore dhe politike e katër vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore: Republika Çeke, Hungaria, Polonia dhe Sllovakia.


Ambasadori Benzce theksoi se vendet e V4 janë të bukura, të pasura me histori, trashëgimi kulturore, gjë që u ka mundësuar fotografëve tanë të bëjnë shumë fotografi të bukura, përfshirë edhe ato të Bujar Gashit tonë nga Kosova.

Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Dhe se detyra kryesore është të ruajmë natyrën për nipërit tanë, por jo vetëm në fotografi. Është e pamundur të zgjedhësh një foto të preferuar pa hequr një nga ky cilësim.

Duke vëzhguar skenat e bukura të lumit Danub, kafshët ku linjat dhe hijet tregojnë momente shumë të ndryshme nga ato që pasojnë.

Ai falënderoi shoqatat e fotografëve të natyrës për përzgjedhjen, por edhe Ministrinë e Punëve të Jashtme të Hungarisë, Galerinë e Arteve të Gjakovës, Nënkryetarin e Komunës, dhe kolegët nga Komuna e Gjakovës. Ai po ashtu ka bërë të ditur se nga java e ardhshme kjo ekspozitë do të prezantohet në Pejë dhe Prishtinë.

Ai theksoi se Gjakova është afër për shkak të të ndjerit Shutc Ishtvan (Schütz István), për nder të të cilit dhe veprimtarisë shumëvjeçare, pas vdekjes, më 3 dhjetor 2020, kryetari Ardian Gjini me ambasadorin e Hungarisë në Kosovë Dr. József Bencze, në parkun e madh të qytetit të Gjakovës, zbuloi një pllakë përkujtimore të një albanologu hungarez dhe mikut të kulturës shqiptare dhe mbolli dy pemë.

Si dëshmi e vazhdimësisë së miqësisë së sinqertë mes dy popujve, shqiptarëve dhe hungarezëve, miqësi e zhvilluar ndër shekuj, nga miqësia dhe bashkëpunimi i dy heronjve kombëtarë, Gjergj Kastriotit – Skënderbeut dhe Janosh Huniadit.


Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Shefi i Zyrës Ndërlidhëse Sllovake në Kosovë, Rastislav Kostilník, ka thënë se i vjen mirë që ekspozita është në Gjakovë dhe se njeh disa persona nga ky qytet, përfshirë edhe asistentin e tij të cilit kanë rrënjët në këtë qytet.

“Nuk dua të përsëris veten pasi paraardhësi im ka thënë tashmë shumë. Vendet V4 kanë një koncept rajonal të asociimit, siç janë vendet e Ballkanit Perëndimor ose Benluxit. Holanda Belgjika dhe Luksemburgu. Ne ushqejmë marrëdhënie të mira fqinjësore sepse, siç e përmenda më herët. Ne vendet e V4 kemi një histori që mund të na ndajë lehtësisht nëse i japim një shans. Por ne jemi duke u fokusuar në atë që na lidh dhe kjo është diçka shumë e rëndësishme që çdo rajon të përparojë. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, shijoni dhe nëse vizitoni Evropën, ejani në Sllovaki, e cila është një vend i larmishëm sepse kemi male si rajoni i Dukagjinit, kështjella, verë të mrekullueshme, birrë, faleminderit shumë dhe kënaquni.”

tha ai.

Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Përfaqësuesi i Ambasadës Çeke, Sekretari Květoslav Sulek, vuri në dukje komponentin ekologjik dhe rrezikimin e natyrës njëqind vjet më parë nga procesi i industrializimit dhe revolucionit teknologjik, karburantet fosile, ndryshimi i rrjedhave të lumenjve. Dhe se pa kuptuar natyrën ne rrezikojmë ekzistencën e njerëzimit sepse ajo na siguron mbijetesën. Dhe falënderoi Ambasadën Hungareze për këtë ekspozitë të bukur dhe sfiduese.


Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Më pas, ambasadori Benzze prezantoi prizrenasi i njohur konsullin të nderit të Hungarisë për pjesën jugore të Kosovës, Dr. Irfan Daullxhiu, zyrat e të cilit janë në Prizren dhe mbulon komunat nga Gjakova deri në Dragashit. Aty ku 110 vjet më parë ishte një konsullatë e Austro-Hungarisë përgjegjëse për hapjen e shkollave të para në gjuhën shqipe.

“Sa përkujtim, konsullata austro-hungareze ka ekzistuar në të njëjtin qytet 110 vjet më parë, dhe tani ne e kemi rihapur konsullatën më 4 maj”.

tha ai.

Foto kredit: Fatir Berzati /Kosova.info

Konsulli i Nderit i Hungarisë në Prizren dr. Irfan Daullxhiu theksoi se është nder i veçantë për të që ndodhet në Gjakovë, me një traditë shumë të gjatë qytetarie dhe atdhedashurie. Ai po ashtu ka theksuar se është i hapur për bashkëpunim me vetëqeverisjen lokale të këtij qyteti, por edhe me shoqërinë civile. /Kosova.info.

Go to TOP