Ekonomia amerikane u rrit për 5.7 për qind në 2021

Ekonomia amerikane u rrit 5.7 për qind në vitin 2021, më e forta që nga viti 1984 ndërsa aktiviteti u përshpejtua ndjeshëm në fund të vitit, treguan të enjten vlerësimet e para nga Departamenti i Tregtisë. Në vitin 2020, aktiviteti në ekonominë më të madhe në botë ra me 3.4 për qind, rënia më e madhe që nga viti 1946.

Në tremujorin e fundit të 2021, rritja e GJDP-së u përshpejtua fuqishëm, me një normë rritjeje prej 1.7 për qind krahasuar me tremujorin e tretë kur aktivitetet u rritën me 0.6 për qind. Në bazë vjetore, PBB-ja u rrit me 5.5 për qind në tremujorin e katërt, pas një rritjeje prej 4.9 për qind midis korrikut dhe shtatorit.

Norma vjetore e rritjes, e përdorur nga Shtetet e Bashkuara vetëm nga Japonia dhe Kanadaja, tregon se sa do të ishte rritur ekonomia në 12 muajt e fundit nëse do të ishte rritur me të njëjtin ritëm në çdo tremujor si në tre muajt e fundit, 6.9 për qind në tremujori i katërt. Në periudhën korrik-shtator ishte 2.3 për qind, raporton cnn.

Rritja e ekonomisë më të madhe në botë u nxit vitin e kaluar nga një paketë e madhe stimujsh fiskalë dhe norma interesi jashtëzakonisht të ulëta, të cilat mbështetën konsumin personal, tradicionalisht motorin kryesor të rritjes në SHBA.

Kah fundi i vitit, një peshë të madhe në rritjen e PBB-së patën edhe investimet në inventarë, të zbrazura nga rikuperimi i konsumit, paralelisht me lehtësimin e kufizimeve pandemike.

Megjithatë, shtimi i Omicronëve e zvogëloi konsumin në fund të vitit, veçanërisht për shkak të mungesës së mjeteve motorike, lidhur me problemet në furnizimin me çips. 

Go to TOP