Džaferović primio delegaciju privrednika iz Pakistana

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je delegaciju privrednika iz Pakistana, na čelu s predsjednikom uprave Fondacije Fauji Waqarom Ahmedom Malikom. Razgovarali su o ekonomskoj saradnji i prozivodnim investicijama.

Džaferović je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Islamska Republika Pakistan imaju izuzetne prijateljske odnose, koji su potvrđeni i u trenucima kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže, te da ove odnose treba dodatno razvijati i jačati, naročito kroz ekonomsku saradnju.

Razgovarano je o konkretnim modalitetima jačanja ekonomske saradnje dvije države, naročito kada su u pitanju mogućnosti proizvodnih investicija. Od potencijalnih sektora za ulaganje u BiH izdvojene su oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i tekstilne industrije.

Naglašeno je opredjeljenje za podizanje postojećeg nivoa trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Pakistana na znatno viši nivo u idućem periodu, te je istaknut značaj blizine Bosne i Hercegovine tržištu Evropske unije, u vezi sa pokretanjem proizvodnih kapaciteta na tlu BiH.

Fondacija Fauji predstavlja jedan od najvećih ekonomskih koncerna u Pakistanu, koji okuplja naftne kompanije, kompanije za poljoprivredu, proizvodnju hrane i brojne druge kompanije. Obim poslova ovog koncerna iznosi četiri milijarde dolara, a osim djelatnosti u polju biznisa, Fondacija vodi i čitav niz društveno odgovornih ustanova u oblastima zdravstva, obrazovanja i naučnog razvoja.

Aktivnosti Fondacije Fauji, s ciljem pokretanja projekata u Bosni i Hercegovini, dolaze nakon posjete člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Pakistanu i susreta sa najvišim zvaničnicima te države.

Današnjem sastanku je, uz gospodina Waqara Ahmeda Malika i delegaciju Fondacije Fauji, prisustvovao ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Khalid Rao, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Go to TOP