Češka: Zasad petoro mrtvih posle tornada, među njima i trudnica!

Jedna od žrtava tornada koji je u četvrtak pogodio Češku je trudna Slovakinja. Prema pisanju slovačkih medija, radi se o kćeri poznatog muzičara Františeka Cmara. Ovu informaciju je potvrdilo i slovačko ministarstvo spoljnih poslova.

Na mladu trudnicu je u Lužici pala željezna konstrukcija te je umrla na mjestu.

Poginuo je i muškarac u šezdesetim godinama iz Moravske Nove Vesi koji je, prema informacijama MF DNES-a, ranije bio vlasnik paba. Navodno je u trenutku smrti bio u svom automobilu, piše iDNES.cz.

Zasad je potvrđena smrt petoro ljudi, a povrijeđeno ih je više od 200.

Jedan od pet poginulih je i 21-godišnji student koji je putovao prema Univerzitetskoj bolnici Brno kada je na njega pao stub ulične rasvjete.

Direktor bolnice u Hodonínu Antonín Tesařík potvrdio je na češkoj televiziji da je jedan od umrlih i pacijent koji je u bolnici podlegao povredama. Nakon oluje bolnica u Hodonínu je zbrinula preko 200 povrijeđenih.

Prema njegovim riječima, situacija je izgledala kao na bojnom polju.

“Bila je to apokalipsa. Svuda je bilo krvi i bespomoćnih ljudi u suzama. Spasavali su gole živote, izgubili su krovove nad glavom…”, rekao je Tesařík.

Tornado je pogodio gradove oko Hodonina, duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 km južno od glavnog grada Praga.

Stotine zgrada oštećeno, prikuplja se pomoć za obnovu

Riječ je o najjačem takvom naletu vjetra i oluje u modernoj istoriji ove srednjoevropske zemlje i prvom tornadu nakon 2018, objavila je meteorološka služba. Stotine zgrada djelimično je ili potpuno razoreno u sedam gradova u južnoj Moravskoj.

“Proživjela sam rat, ali nikada u svom životu nisam vidjela ovako nešto”, rekla je starija žena agenciji ČTK.

Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je da će dati 16 miliona evra kao hitna sredstva za obnovu.

Premijer Andrej Babiš takođe planira da aplicira za novac iz fonda solidarnosti EU, koji pomaže nakon velikih prirodnih katastrofa.

Humanitarne organizacije u vrlo su kratko vrijeme od privatnih donatora dobile šest miliona eura za žrtve tornada.

Go to TOP