Blinken thotë se gjenocidi në Xinjiang po vazhdon përpara vizitës në Kinë

Pekini po vazhdon të kryejë gjenocid dhe krime kundër njerëzimit kundër ujgurëve dhe pakicave të tjera myslimane në provincën e tij perëndimore Xinjiang, tha Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken në një raport të botuar të hënën, përpara vizitës së tij të planifikuar në Kinë këtë javë.

Raporti vjetor i Departamentit të Shtetit për të drejtat e njeriut, i cili dokumenton abuzimet e regjistruara në të gjithë botën gjatë vitit të kaluar, përsëriti veprimet nga vitet e mëparshme mbi trajtimin e myslimanëve në Xinjiang, por publikimi e ngre këtë çështje përpara bisedimeve delikate, duke përfshirë luftën në Ukrainë dhe tregtinë globale, midis diplomatëve të lartë amerikanë dhe homologëve kinezë.

Në një parathënie, Blinken tha se raporti “dokumenton abuzime të rënda të vazhdueshme të të drejtave të njeriut në Republikën Popullore të Kinës (PRC).

“Për shembull, në Xinjiang, PRC vazhdon të kryejë gjenocid, krime kundër njerëzimit, punë të detyruar dhe shkelje të tjera të të drejtave të njeriut kundër ujgurëve kryesisht myslimanë dhe anëtarëve të grupeve të tjera të pakicave etnike dhe fetare,” tha Blinken në parathënie.

Seksioni i raportit të së hënës mbi Kinën detajon ndalimin e më shumë se një milion njerëzve në kampe dhe burgje dhe përdorimin e kampeve të riedukimit në Xinjiang, midis abuzimeve të tjera të kryera kundër popullsisë më të gjerë kineze, shkruan Reuters.

Go to TOP