BioNTech šalje prvu vakcinu protiv raka u drugu fazu

Godine 2019. BioNTech je bio fokusiran na otkrivanje cjepiva protiv raka, prije nego što je katapultiran na svjetsku pozornicu sa svojim COVID-19 cjepivom. Prije pandemije, plan je bio lansiranje druge i treće faze BNT111 2020. godine, ali zbog posvećenosti otkriću COVID-19 cjepiva, u partnerstvu s Pfizerom, vremenski rokovi su pomaknuti unatrag.

BNT111 je glavni kandidat za proizvod sa BioNTech-ove FixVac platforme i zasnovan je na kombinaciji četiri antigena kodirana mRNA, praćenim tumorom – NY-ESO-1, MAGE-A3, tirozinazom i TPTE, koji su dizajnirani da stimuliraju imuni odgovor na karcinom, piše Pharmaphorum.

“Ne smijemo zaboraviti da je rak također globalna prijetnja zdravlju, čak i gora od trenutne pandemije,” rekao je Lemzlem Türeci, suosnivač i glavni medicinski direktor tvrtke BioNTech.

Vakcina je već pokazala preliminarne dokaze o sigurnosti i efikasnosti u prvoj fazi, koja je uključivala pacijente s melanomom koji su prethodno liječeni inhibitorima PD-1 / PD-L1.

Učinkovitost je procijenjena u podskupini od 42 pacijenta koji su liječeni jednom dozom kao monoterapija ili u kombinaciji s lijekom protiv PD-1.

Među grupom od 25 ljudi koji su primili vakcinu bio je jedan pacijent koji je imao potpuno izlječenje od tumora, trojica su imala djelomične odgovore smanjenjem veličine tumora, a sedmero je vidjelo kako se njihova bolest stabilizira jer inhibiraju rast tumora.

Pokus u drugoj fazi, nazvan BNT111-01, obuhvatit će 120 pacijenata, a očekuje se da će biti završen sredinom 2022. godine.

Go to TOP