SRB-BIH-HR

BiH: Nikšić i Mijatović komentirali Dodika, Čović se ućutao

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić danas je u Sarajevu održao sastanak s predsjednicima skupština gradova i opština Prijedor, Vukosavlje, Novo Goražde i Doboj.

Tom prilikom, kako je istakao Nikšić, dogovoreno je da se održi sastanak s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem kako bi mu predložili da se u budžet Federacije BiH uvrsti dva posto sredstava za povratnike u Republiku Srpsku.

– Dogovorili smo da će oni kao korodinacija povratnika u RS proslijediti ovaj prijedlog prema federalnom premijeru da se u budžetu predvidi dva posto sredstava za povratnike. Također, dogovarali smo se kako ta sredstva da se transparentno ulože i kako da se transferiraju za povratnike kojima je to najpotrebnije – rekao je Nikšić.

Na današnjem sastanku tema je bila i operacionalizacija Pokreta za BiH i pripreme za predstojeće izbore.

– Ovo bi bio treći blok na izborima u RS. On bi mogao imati odlučujući utjecaj ko će biti vlast u RS – ocijenio je Nikšić.

Također, govorilo se o aktuelnoj političkoj situaciji i istupima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te ga je Nikšić pozvao da spusti tenzije.

– Zadovoljstvo mi je bilo čuti da građani iz RS-a ne nasjedaju na aktuelne provokacije i nisu raspoloženi da slijede avanturu koju želi provesti Dodik. Mi smo ih ohrabrili u tom dijelu. Mi ćemo kao SDP učiniti sve da interveniramo i kod visokog predstavnika, ambasadora EU i obavijestimo sve svjedoke Dejtona – poručio je Nikšić na današnjoj pres-konferenciji stranke, javlja Fena.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Vojin Mijatović nazvao je koncertom današnji istup Milorada Dodika u kojem je doveo harmonikaša, pjevao i pio u zgradi Predsjedništva BiH.

“Čujem da je Dodik pjevao “Mene je Srpkinja majka rodila”. I mene je Srpkinja majka rodila, pa je ovo jedna brutalna sramota za Bosnu i Hercegovinu i vjerovatno nanošenje štete BiH neće stati dok on ne bude smijenjen, sankcionisan i dok se ne nađe na mjestu na kojem treba, a to je van institucija BiH”, kazao je Mijatović, prenosi N1.

“Od rata nema ništa”

Nema ništa od Dodikovih ranijih najava, dodaje, poput onih o formiranju oružanih snaga.

“Dodik nema para u budžetu ni za trase autoputa, kamo li za formiranje oružanih snaga. Apelujem na međunarodnu zajednicu, do jučer su se mnogi predstavnici ljubili sa Dodikom po kafanama, mimo institucija, zašto ćute sada? Postoji i njihova odgovornost za ovo što se dešava. Ostaje i pitanje šta ćemo mi uraditi. Mi, kao najveća opoziciona partija, radimo apsolutno sve i tek ćemo još uraditi sve, no prikladnije je to pitanje za koalicione prijatelje Milorada Dodika na državnom nivou. Zna se zašto imamo otete institucije u BiH”, naveo je Mijatović.

Napominje i da od rata nema ništa.

“U ovom trenutnku imamo dva destruktivna faktora u BiH. Jedan je glasni – to je Milorad Dodik. Drugi je tihi – koji je počeo čitavu ovu priču, a to je Dragan Čović, koji se sada ućutao”, zaključio je Mijatović.

Shfaq më shumë
//zikroarg.com/4/3473483