BiH: Iz Rijaseta poručuju da stavovi “islamskih influensera” o statusu žena nisu njihovi

“Stavovi ‘islamskih influensera’ o statusu žena u islamu nisu naši stavovi”, ukazali su iz Islamske zajednice nakon kontroverzne izjave islamskog predavača Elvedina Pezića.Pezić, čije objave na Facebooku prati više od 222.000 osoba, je ranije ove sedmice istakao da se “zapadno društvo moralno srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće, i onda kada je žena postala sve osim majka”.

Ovaj njegov stav je izazvao mnoštvo reakcija, a mnogi su ga osudili smatrajući da nije primjeren. Sada su reagovali iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Naglasili su da “islamski influenseri” kroz, kako su saopćili, vlastitu prizmu sagledavajući i analizirajući sveukupne islamske principe i realnost, nude “svoje” površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava.

Konkretnije, reagovali su u Odjelu za brak, porodicu i pitanje žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice potcrtavši da je riječ o stavovima koji su u suprotnosti sa, kako su naveli, učenjem osnovnih izvora islama, Kur’anom i Sunnetom, odnosno pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice.

Ukazali su da ovo nisu stavovi Islamske zajednice.

“Također, ove izjave ne mogu se dovoditi u vezu sa stavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o pitanjima žena te se želimo ograditi od ovakvih tumačenja položaja i mjesta žene u društvu”, saopćili su.

Kako su ukazali, građanima Bosne i Hercegovine, a muslimanima posebno, je poznato opredjeljenje i stav Islamske zajednice o statusu žene i njezinoj društvenoj angažiranosti.

“U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset, uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje”, zaključili su u Odjelu za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Go to TOP