BiH: Islamski predavač Elvedin Pezić izjavom o ulozi žene izazvao burne reakcije

Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 222 hiljade osoba, nedavnim statusom o ulozi žena u društvu podigao je mnogo prašine. Ipak, njegov stav je podržalo više od dvije i po hiljade pratitelja.

“Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka”, napisao je.

U diskusiji je bilo i onih koji se nisu složili s Pezićevim mišljenjem, nazvavši ga sramotnim.

“Ljude koji misle da su svi belaji nastali kada se ‘žena izvela iz kuće’ ne bi trebalo izvoditi iz kuće. Sramotna izjava! Imam dojam da se pojedini ‘muškarci’ boje da im se ‘žena izvede iz kuće”, jer će, ne daj Bože, svijeta vidjeti pa joj on halavan neće biti zanimljiv. Žena nije objekat da se drži u kući, već joj je mozak dat s razlogom, da misli, da se školuje, da napreduje, a naravno i da taj mozak koristi i formira zdravu porodicu. Svako dobro”, napisala je jedna od neistomišljenica.

Nekoliko dana poslije Pezić se ponovo oglasio povodom ove teme.

“Ovima koji se ne slažu s tvrdnjom da je moralni krah Zapada počeo izlaskom žene iz kuće, njenim udaljavanjem od porodice, toplo preporučujemo ovu knjigu ‘Žena između šerijatskog i svjetovnog prava’. Knjiga donosi citate samih zapadnjaka koji su shvatili opasnost proigravanja pitanjem žene i njene uloge u porodici”, poručio je.

No, tu nije stao, pa je pokušao objasniti da kad čovjek “ukaže na probleme zapadnog društva i na razloge rušenja porodice, tada su to sramotne izjave”.

“Kada na istu pojavu ukaže neki zapadnjak, analitičar, sociolog, filozof, tada svi aplaudiraju na njegove izjave”, smatra Pezić.

Radi se o jednom od najpopularnijih islamskih učenjaka i predavača u Bosni i Hercegovini i regiji, a dokaz za to je i više stotina hiljada ljudi koji prate njegove objave na društvenim mrežama.

Go to TOP