Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Beograd glavni krivac za sudbinu Srba iz Hrvatske

“Prošlo je dvadesetšest godina od operacije Oluja. Kao i svih ovih godina u Zagrebu i Kninu će se slaviti pobjeda,tj. završetak rata koji je trajao pune četiri godine dok će Beograd, glavni krivac za početak oružanog sukoba, a u krajnjem ishodu i glavni krivac za sudbinu srpskih prognanika iz Like, Korduna, Banije, sjeverne Dalmacije i Slavonije, upriličiti nekoliko paljenja svijeća u nekoj od crkava uz govor Vučića u kome dominira odbrana njegove ratne prošlosti jer nema kapaciteta da bude državnik i prizna da je politika koju je podržavao bila naopaka i da rezultate te politike moramo pošteno da sumiramo uz jasnu ogradu. Srbija mora da pronađe snagu i da na nekom budućem obilježavanju Oluje govori zvaničnika budu pošteni. Nije rat u Hrvatskoj trajao samo četiri dana već četiri godine. Nedopustivo je manipulisati akcijom Oluja u srpskoj javnosti i izdvajati je iz čitavog ratnog konteksta. Prije Oluje desili su se: Balvan revolucija, Vukovar i Dubrovnik kada je i nastala nepriznata ,,Republika Srpska Krajina’’.

Pokretanjem ratova u bivšoj Jugoslaviji Srbija je, slijedeći zamisli novog „srpskog vožda“ Slobodana Miloševića, namjeravala da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stvori dvije srpske države. Bivša jugoslovenska vojska (JNA) stala je u odbranu samo jednog, srpskog naroda.
Nacionalizam i mržnja i dalje su dominantna tema kod većine političkih stranaka na bivšim jugoslovenskim prostorima.

To se posebno odnosi na Srbiju gdje je došlo do nevjerovatnog fenomena, sjedinjenja u stavovima vlasti i većeg dijela opozicije. Navodna srpska opozicija se sa vlašću nadmeće u tvrdim stavovima prema Kosovu, ljubavi prema Rusiji i Kini, u nacionalšovinizmu i antievropejstvu.
Srbija mora da se suoči sa svojom teškom, ratnom prošlošću i da se okrene stvaranju građanskog društva, kao jedinoj mogućoj opciji da se priključi demokratskim evropskim društvima gdje prirodno pripada.

Srbija će ponovo nekom molitvom i paljenjem svijeća pokušati da se oduži prognanicima, uz centralni skup u Busijama kod Batajnice nakon čega će se svi razići sa osjećanjem još veće gorčine, poniženosti i još dublje ukopani u nacionalističke rovove. Umjesto takvih skupova sa ovakvim epilogom daleko je bilo bolje podržati prošlogodišnje pokušaje Borisa Miloševića podpredsjednika hrvatske Vlade i Milorada Pupovca u najozbiljnijem nastojanju da se napravi konačna analiza i bilans rata koji bi dao realnu šansu mladima da ostanu na ovim prostorima. Nažalost, umjesto te podrške Milošević i Pupovac su proglašeni izdajnicima i danas imamo degradaciju tog procesa i u Hrvatskoj čemu su se naročito obradovali njihovi nacionalisti”, stoji u saopćenju koje potpisuje Zoran Vuletić, predsjednik GDF-a.

Go to TOP