Bela kuća najavljuje plan raspodjele 55 miliona doza vakcina, uključujući i Kosovo

Bela kuća je danas objavila spisak za distribuciju 55 miliona od 80 miliona doza vakcina Johnson & Johnson koje proizvode Sjedinjene Države, deo ove liste je Kosovo. Gdje će se podjela vršti u skladu sa regionalnim prioritetima radi raspodjele pomoći državama: Kolumbija, Argentina, Haiti, ostale zemlje CARICOM-a, Dominikanska Republika, Kostarika, Panama, Afganistan, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Južna Afrika, Nigerija, Kenija, Gana, Zelenortska Ostrva, Egipat, Jordan, Irak, Jemen, Tunis , Oman, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, Kosovo, Gruzija, Moldavija i Bosna“, navodi se u izjavi Bijele kuće.

41 milion doza vakcine distribuirano je u Latinsku Ameriku i Karibe, a takođe je rečeno da je približno 16 miliona doza distribuirano u azijske zemlje: Indiju, Nepal, Bangladeš, Pakistan, Šri Lanku, Avganistan, Maldive, Butan, Filipine , Vijetnam, Indonezija, Tajland, Malezija, Laos, Papua Nova Gvineja, Tajvan, Kambodža i pacifička ostrva.

“Otprilike 10 miliona za Afriku treba podijeliti sa zemljama koje će biti odabrane u koordinaciji s Afričkom unijom”, navodi se u priopćenju i navodi da je cijepljenje prioritet za zdravstvene radnike kao najopasnija kategorija od zaraze.

Podsjećamo da je Kosovo započelo postupak imunizacije 29. marta 2021. godine, a 15. juna započelo masovno cijepljenje protiv COVID-19.

S druge strane, krajem juna očekuje se dolazak prvog kontingenta cjepiva iz ugovora potpisanog između Ministarstva zdravlja i kompanije Pfizer.

Go to TOP