SRB-BIH-HR

Bajden i Makron ponovo telefonski razgovarali o krizi s podmornicama

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i francuski Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u petak su telefonski razgovarali kako bi izgladili nesuglasice nakon krize s podmornicama, a Bijela kuća je potvrdila posjetu američke potpredsjednice Kamale Heris (Harris) Parizu.

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Evrope, uz to da se zajamči komplementarnost s NATO-om, saopćila je američka vlada, prenosi agencija Hina.

Razgovor Bajdena i Makrona održan je uoči njihova susreta prigodom G20 u Rimu krajem oktobra, nakon čega slijedi posjeta Parizu Kamale Heris 11. i 12. novembra, kada će je primiti predsjednik Makron.

Heris i Makron “će razgovarati o važnosti transatlantskih odnosa za mir i sigurnost u svijetu i insistirat će na važnosti našeg partnerstva za planetarne izazove poput covida-19 i klimatske krize”, precizirala je Bijela kuća.

Razgovor dvojice čelnika i posjet Kamale Heris trebali bi poboljšati odnose Pariza i Vašingtona nakon krize izazvane objavom novog saveza između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije.

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je njime propao mega ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica.

To je najozbiljnija diplomatska kriza između historijskih saveznika nakon francuskog “ne” ratu u Iraku 2003. godine.

Shfaq më shumë
//ashoupsu.com/4/3473483