Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Astronomët përgatiten për një eklips të rrallë – asteroidi do të kalojë përballë yllit të ndritshëm

Një nga yjet më të mëdhenj dhe më të shndritshëm në qiellin e natës do të zhduket për një moment ndërsa një asteroid kalon përpara tij për të prodhuar një eklips të veçantë.

Spektakli i rrallë dhe kalimtar, vonë të hënën deri të martën herët, duhet të jetë i dukshëm për miliona njerëz përgjatë një shtegu të ngushtë që shtrihet nga Taxhikistani dhe Armenia, nëpër Turqi, Greqi, Itali dhe Spanjë, në Miami dhe Florida Keys dhe më në fund, në pjesë të Meksikës.

Ylli është Betelgeuse, supergjigant i kuq në yjësinë Orion. Asteroidi është Leona, shkëmb hapësinor që rrotullohet ngadalë, i zgjatur në brezin kryesor të asteroidëve midis Marsit dhe Jupiterit.

Astronomët shpresojnë të mësojnë më shumë për Betelgeuse dhe Leona përmes eklipsit, i cili pritet të zgjasë jo më shumë se 15 sekonda.

Duke vëzhguar një eklips të një ylli shumë më të zbehtë nga Leona në muajin shtator, një ekip i udhëhequr nga Spanja së fundmi vlerësoi se asteroidi ishte rreth 34 milje i gjerë dhe 50 milje i gjatë (55 km i gjerë dhe 80 km i gjatë).

Rreth 700 vite dritë larg, Betelgeuse është i dukshëm me sy të lirë. Dylbi dhe teleskopë të vegjël do të përmirësojnë pamjen. Një vit drite është 9.3 trilion kilometra.

Betelgeuse është mijëra herë më i ndritshëm se dielli ynë dhe rreth 700 herë më i madh. Është aq i madh sa nëse do të zëvendësonte diellin tonë, do të shtrihej përtej Jupiterit, sipas NASA-s.

Me vetëm 10 milion vjet, Betelgeuse është dukshëm më i ri se dielli 4.6 miliardë vjeç. Shkencëtarët presin që Betelgeuse të jetë jetëshkurtër, duke pasur parasysh masën dhe shpejtësinë me të cilën po digjet përmes materialit të tij.

Pas shekujsh të panumërt me shkëlqim të ndryshëm, Betelgeuse u zbeh në mënyrë dramatike në vitin 2019 kur një grumbull i madh materiali sipërfaqësor u hodh në hapësirë. Reja e pluhurit që rezulton bllokoi përkohësisht dritën e yjeve, tha NASA, dhe brenda një viti e gjysmë, Betelgeuse ishte po aq e ndritshme sa më parë.

Shkencëtarët presin që Betelgeuse të bëhet supernova në një shpërthim të dhunshëm brenda 100 mijë viteve.

Go to TOP