Amerika uvela sankcije Bjelorusiji: Na meti i bliski saradnici Lukašenka

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za više od deset bjeloruskih pojedinaca i organizacija, saopćilo je ministarstvo trezora, pridružujući se Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primjeni pritiska na Minsk zbog kršenja ljudskih prava i slabljenja demokratije.

Bjelorusija je potonula u krizu prošle godine kada su ulični protesti izbili zbog, kako demonstranti tvrde, namještenih predsjedničkih izbora.

Veteranski lider Aleksandar Lukašenko do sada je uspijevao da suzbije buru protesta sredstvima državne sile. Njegovo preusmjeravanje komercijalnog aviona i hapšenje disidentskog blogera izazvali su zgražavanje Zapada.

Crna lista
Američko ministarstvo trezora navodi u saopćenju da je stavilo na crnu listu 16 pojedinaca i dvije organizacije u reakciji na “eskalirajuću represiju Lukašenkove vlade, uključujući nesmotreno prinudno preusmjeravanje komercijalnog aviona Ryanaira i hapšenje novinara Romana Protaševiča”.

  • Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri neće više tolerisati kontinuirane napade na demokratiju i nebrojene slučajeve represije nezavisnih glasova u Bjelorusiji – navodi u saopćenju Ured za kontrolu stranih sredstava u ministarstvu trezora.

Današnja akcija ima za cilj bliske saradnike Lukašenka, saopćilo je ministarstvo, uključujući njegovog sekeretara za odnose s javnošću i predsjedavajućeg Vijeća Republike Narodne skupštine, gornjeg doma bjeloruskog parlamenta.

Protesti u avgustu
Također su sankcionirani pojedinci i organizacije koje je ministarstvo optužilo da su imali ulogu u gušenju mirnih protesta nakon predsjedničkih izbora u avgustu prošle godine.

Među onima koji su sankcionirani nalaze se Komitet državne sigurnosti Republike Bjelorusije, interne trupe ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bjelorusije i Glavni direktorat za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Republike Bjelorusije.

Mikalaj Karpiankou, zamjenik bjeloruskog ministra unutrašnjih poslova i trenutni zapovjednik internih trupa, također su sankcionirani, kao i državni tužilac Andrej Ivanovič Šved, prenosi Reuters.

Go to TOP