Ambasada SAD-a u BiH večeras obasjana bojama gay pride zastave

Zgrada Ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH osvjetljena je večeras bojama gay pride zastave povodom “Mjeseca ponosa” koji se obilježava tokom juna.”Naša ambasada prikazuje boje zastave napretka kako bi proslavila koliko smo postigli u borbi za ljudska prava LGBTQI osoba i prepoznala izazove koji ostaju”, stoji u objavi ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, ranije danas ambasador Sjedinjenih američkih država u BiH Eric Nelson ugostio je pipadnike LGBTQI pokreta u svojoj rezidenciji u Sarajevu.

Također, početkom juna, Ambasada SAD-a u BiH započela je obilježavanje mjeseca posvećenog pravima LGBTQI osoba (tzv. Pride month), isticanjem velike zastave u duginim bojama, koja je u svijetu prihvaćena kao službena zastava LGBTQI osoba (tzv. gay pride flag).

Podsjećamo, “mjesec LGBT ponosa” održava se u Sjedinjenim Državama u znak sjećanja na pobune u Stonewallu, koje su se dogodile krajem juna 1969. Kao rezultat toga, tokom ovog mjeseca održavaju se mnogi događaji ponosa kako bi se prepoznao utjecaj LGBT osoba na svijet. Tri predsjednika Sjedinjenih Država službeno su proglasila juni mjesecom ponosa.

Go to TOP