SRB-BIH-HR

Abazović pozvao službenike ANB-a, policije i tužilaštva da otkriju saznanja o spornim stvarima

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović i koordinator službi bezbednosti pozvao je danas službenike Agencije za nacioanlnu bezbednost (ANB), Uprave policije i tužioce da pomognu u otkrivanju spornih stvari u društvu i obećao da će država stati iza njih.

Abazović je u izjavi Glasu Amerike pozvao službenike ANB-a, uprave policije i tužioce „koji mogu da dovedu do nekih otkrića“, da skupe hrabrost i „urade ono što je njihova i građanska i profesionalna dužnost, obaveste o detaljima“ važnim za društvo.

Reagujući na oproštajnu poruku preminulog visoko pozicioniranog funkcionera ANB-a Luke Bulatovića, koju je sinoć objavila TV Crne Gore, Abazović je rekao da je novi menadžment ANB-a tu da otkriva i brojna nepočinstva.

Luka Bojović pronađen je mrtav u iznajmljenom stanu u Podgorici, i mediji su objavili da je reč o samoubistvu. Istragu je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da postoji osnov sumnje da je neko izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Abazović je dodao da će „tek da se vidi“ da li su događaji s početka februara kada je „pokrenuta velika afera“ oko ANB-a i „otkriće jednog prislušnog aparata u kabinetu specijalnog državnog tužioca“ povezani, a ponovio je ocenu da se bezbednosne strukture „politički zloupotrebljavaju“ i da se to „vraća kao bumerang“.

U dve odvojene oproštajne poruke objavljene u medijima, koje su navodno dostavili porodica i strukture iz bezbednosnog sektora, Bulatović je naveo da je zbog nekih stvari za koje kaže da nije znao, „ugrozio“ ljude sa kojima je radio, prijatelje sa kojima je radio i sarađivao iz Agencije i drugih državnih organa i porodicu.

Poručio je da se odlučio na taj korak u znak izvinjenja svima njima i naveo da „zbog činjenja ili nečinjena oseća ogromnu sramotu i stid sa kojim dalje ne može da se nosi“.

U oproštajnoj poruci emitovanoj u medijima nije navedeno na koji način je Bulatović ugrozio ljude sa kojima je sarađivao.

Bulatović je tokom februara ove godine u svojstvu građanina davao iskaz u Specijalnom policijskom odeljenju, u sklopu istrage SDT-a zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara i novinara.

Optužnica u tom slučaju podignuta je protiv doskorašnjeg šefa tajne službe Dejana Peruničića i službenika ANB-a Srđana Pavićevića.

Dugugodišnji visoko pozicionirani operativac službe smenjen je nakon promene vlasti i smena na čelu ANB-a.

Shfaq më shumë