74-godišnjak iz Zubinog Potoka prijavio je policiji da je ukradena oprema za proizvodnju kripto valuta

Krađa se dogodila danas u selu Jasenivik u opštini Zubin Potok, KALLXO.com saznaje da je ukradena neka oprema za proizvodnju kriptovaluta, čija se vrijednost sumnja na 36 hiljada eura. Njihov vlasnik je 74-godišnjak stariji čovek koji je slučaj prijavio kosovskoj policiji KALLXO.com kontaktirao je zamenika direktora policije za region Mitrovice Besima Hotija, koji je potvrdio krađu.

“Mogu potvrditi da se dogodila takva krađa, ali trenutno ne možemo utvrditi tačan broj opreme. “Policijski timovi su na mjestu događaja i bave se slučajem”, rekao je Hoti.

Podsećamo da je KALLXO.com pre nekoliko nedelja ekskluzivno emitovao slike kuća na severu Mitrovice, gde su proizvedeni uređaji koji proizvode digitalne kripto valute, na severu Kosova, tačnije u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica su brojni uređaji koji su pušteni u rad za proizvodnju digitalnih valuta.

U ovim općinama, od poslijeratnog razdoblja, stanovnici nisu plaćali električnu energiju, dok se potrošnja energije povećala posljednjih godina. To je zato što se na tim područjima proizvode i digitalne kriptovalute. Neki od stanovnika ovih područja priznaju da se proizvodnja vrši pod izgovorom da se ne plaća električna energija, što je olakšalo proizvodnju ove kriptovalute koja troši puno energije. Proizvodnja digitalne kriptovalute troši velike količine električne energije.

Većina potrošnje električne energije javlja se tokom njene proizvodnje, dok je nakon njenog stvaranja potrošena energija minimalna.Na Kosovu je tokom godina 2017-2018, prema statistikama Carine Kosova, bilo milijarde uvoza opreme za proizvodnju digitalnih kripto valuta. Pored uređaja koji izgleda poput kućišta računara, za proizvodnju bitcoina potrebne su i neke grafičke kartice, samo u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je oko 600 hiljada eura grafičkih kartica, dok je za proizvodnju bitcoina oko 3 hiljade eura ëve. U godinama 2017-2017 uvožena je oprema za proizvodnju bitcoina vrijedna 3 miliona 389 hiljada 566 eura, dok su grafičke kartice vrijedne 4 miliona 791 hiljadu 374 eura.

Go to TOP