SRB-BIH-HR

29 godina od otmice i ubistva u Sjeverinu: Porodice i dalje čekaju pravdu u Srbiji

U Sjeverinu kod Priboja obilježena je 29 godišnica otmice i ubistva 17 civila bošnjačke nacionalnosti. Njih su oteli i ubili članovi paravojne formacije “Osvetnici” pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića.

Lukićevi Osvetnici su 22. oktobra 1992. u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, zaustavili autobus iz kojeg su izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

Oni su kamionom odvezeni u hotel “Vilina vlas” u Višegradu, a nakon nekoliko dana psihičke i fizičke torture civili su streljani, a njihova tijela bačena u Drinu.

Ubijeni su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Mevlida Koldžić.

29 godina od tog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe, a ubijenim Bošnjacima, Srbija, čiji su državljani bili, nikada nije priznala status civilnih žrtava rata, čime su i članovi njihovih porodica ostali bez bilo kakvih mogućnosti da od države budu prepoznati kao porodice civilnih žrtava rata.

Na spomen obilježju u Sjeverinu koje je izgrađeno u znak sjećanja na otete i ubijene Bošnjake, danas je položeno cvijeće i proučena fatiha. Nakon toga sa mosta u rijeku Lim, spuštene su ruže.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

Shfaq më shumë