Vučić: Crna Gora se miješa u unutarnje stvari Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje da se Beograd miješa u unutrašnju politiku Crne Gore te ocijenio da se dešava upravo suprotno.

Slali vojne izaslanike

  • Svakodnevno me optužuju da se miješam u njihove stvari a oni ne rade ništa drugo nego što se miješaju, od toga ko će da drži koji kafić na Vračaru do toga koju će politiku Srbija da vodi. A kada im kažete da nas oni ne zanimaju, već da ih mi samo pitamo gdje su prava Srba kojih nema 1,8 nego 28 posto, oni nam kažu da ne smijemo da se miješamo – rekao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Vučić je rekao da nije Srbija priznala nezavisnost Plava, Gusinja i Boke Kotorske, već je Crna Gora priznala nezavisnost nasilno otetog dijela teritorije Srbije – Kosova.

  • Ko se tu kome miješao? Jesmo li mi protjerali njihovog ambasadora zbog jedne rečenice o Mojkovačkoj bici, uzgred potpuno tačne, ili oni našeg? Jesmo li mi slali vojne izaslanike na mjesta gdje su ubijani Crnogorci ili su oni slali tamo gdje se slavila Oluja? – rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament za cilj imala da “nametne žig sramote cijelom srpskom narodu”.

  • A da se Srbija izvinjava njima što su koristili svaku priliku da Srbiju napadnu – Srbija više nije takva i nikada neće biti – rekao je Vučić.

Komentirajući tvrdnje hrvatskih političara da su Hrvati dali najveći broj partizana u Drugom svjetskom ratu i da su dali najveći doprinos antifašističkoj borbi, Vučić je rekao da je bolje da ne reagira na te tvrdnje.

  • Najbolji odgovor na to je ćutanje. Jer, kako negirati besmislice? Ali to je ono s čime ćemo se suočavati, s promjenom istorijskih činjenica. Samo čekam kada će da kažu da su u Jasenovcu ubijani Hrvati a da su ih ubijali Srbi. Nije daleko dan kada će se to desiti – rekao je on.

Nastaviti evropski put
Vučić je dalje rekao da mu je žao zbog toga što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom i dodao da to nije fer ni prema građanima ni prema rukovodstvima tih zemalja.

Poručio je da će cijeli region nastaviti evropski put ali da je razumio poruku da se te zemlje moraju uzdati u sebe i da ni od koga ne očekuju ništa.

Go to TOP